NovostiRegion

“Cigani i ciganija” u Skupštini Srbije, tvrdi narodni poslanik Branimir Nestorović

Iako je važno voditi političke rasprave, nije prihvatljivo koristiti pogrdne izraze koji ponižavaju i stigmatizuju bilo koju etničku grupu. Korištenje izraza "Cigani" i "Ciganija" negativno utiče na romsku zajednicu, produbljuje predrasude i postiče rasizam i diskriminaciju, dodali su iz Unije

M.H.

U Skupštini Srbije danas je potvrđen mandat svih 250 narodnih zastupnika, čime je konstituiran novi saziv parlamenta. Dio zastupnika je položio zakletvu u sali Narodne skupštine, dok su zastupnici koalicija NADA i Srbija protiv nasilja to učinili pred novinarima u holu.

Početak današnje sjednice obilježili su zvižduci zastupnika dijela opozicije koji su nosili transparente na kojima je pisalo Pokrali ste izbore dok su zastupnici liste Srbija ne sme da stane sa galerije sale okačili transparent na kojem je pisalo Dosovske lopuže, opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći.

U novom sazivu  Skupštine je i kontroverzni doktor i teoretičar zavjera, Branimir Nestorović, čiji je pokret Mi glas iz naroda bio i najveće iznenađenje nedavnih parlamentarnih izbora.

Iz tog pokreta, na YouTubeu su objavili video u kojem negoduju zbog, kako su istakli, “prozapadne opozicije”.

Grupa Mi, glas iz naroda, podsjetimo, osvojila je 13 mandata na izborima 17. decembra, isto koliko i konzervativna koalicija Novi DSS-POKS, dok koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) ima 65 mandata.

U jednom trenutku današnje konstitutivne sjednice parlamenta, poslanici SPN-a i Novi DSS-POKS podigli su transparente, a nakon toga izašli iz sale i poslaničku zakletvu položili u holu.

Na objavljenom snimku, vidi se kako poslanici Mi, glas iz naroda, mirno sjede u klupama, baš kao i i poslanici većine iz SNS-a, te stranke manjina, dok kolege iz opozicije stoje držeći transparente u rukama.

Upitani kako vide to što radi SPN i Novi DSS-POKS, pojedini poslanici Mi, glas iz naroda su odgovarali da je to nasilje prema Srbiji, dok je Nestorović upotrebio dvije riječi „Cigani“ i „Ciganija“.

Ubrzo nakon toga se oglasila i Unija Roma Srbije (URS) koja je osudila korištenje ovih izraza od strane zastupnika Nestorovića.

Unija Roma Srbije osuđuje nedavno korišćenje uvredljivog izraza “Cigani” i “Ciganija” od strane poslanika Nestorovića u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kada je upitan da opiše ponašanje poslanika opozicije, ne samo da nije pružio odgovor na razini političke rasprave, već je upotrebio izraz “Cigani” i “Ciganija” kako bi opisao političke protivnike. Ovakva izjava i ponašanje poslanika Nestorovića je apsolutno neprihvatljivo, uvredljivo i rasističko, i ne samo da nije prihvatljivo već i predstavlja ozbiljan propust od strane izabranog predstavnika parlamenta, čije reči bi trebale odražavati poštovanje prema svim građanima, stoji u saopštenju Unije Roma Srbije.

Ovakve izjave poslanika Nestorovića samo dodatno produbljuju stigmu i predrasude s kojima se Romi suočavaju svakodnevno. Umjesto da se promoviše jednakost, tolerancija i uvažavanje različitosti, ovakve rijči samo podstiču mržnju i negativne stereotipe.

Iako je važno voditi političke rasprave, nije prihvatljivo koristiti pogrdne izraze koji ponižavaju i stigmatizuju bilo koju etničku grupu. Korištenje izraza “Cigani” i “Ciganija” negativno utiče na romsku zajednicu, produbljuje predrasude i postiče rasizam i diskriminaciju, dodali su iz Unije.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button