Novosti

Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla implementira tri trogodišnja projekta vrijedna milion KM

Projekti se realizuju u okviru regionalnog projekta Regionalna akcija EU za obrazovanjer Roma: Povećana obrazovna podrška i mogućnosti za romske učenike na Zapadnom Balkanu i Turskoj.

Udruženju Roma “Euro Rom” Tuzla su odobrena tri trogodišnja projekta u vrijednosti oko 1.000.000,00 KM za implementaciju aktivnosti projekata, koje finansira Evropska Unija (EU) i Romski obrazovni fond (REF), a koji se realizuju u okviru regionalnog projekta Regionalna akcija EU za obrazovanje Roma: Povećana obrazovna podrška i mogućnosti za romske učenike na Zapadnom Balkanu i Turskoj (RARE), faza II.

„Udruženje Roma ”Euro Rom” Tuzla je prepoznata organizacija kao veoma pouzdan partner  Evropske Unije i Romskog obrazovnog fonda, tako da smo jedino Udruženje odnosno zemlja Bosna i Hercegovina od svih podržanih zemalja na Zapadnom Balkanu i Turskoj (RARE), faza II, dobili podršku da realizujemo četiri nivoa obrazovanja“, kazali su iz ovog udruženja.

Ovi nivoi uključuju sljedeće projekte:

1.            Podrška romskoj djeci u predškolskom i osnovnom obrazovanju i njihovim roditeljima na području Tuzlanskog kantona – ECD-BIH-01

Projekat je usmjeren na rani rast i razvoj djece u dobi od 3 – 6 godina, kao i na učenike/ce koji pohađaju prve i druge razrede u Gradovima Tuzla i Živinice, u cilju što kvalitetnije promocije, pripreme za upis u obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja, povećan broj upisa romske djece u osnovne škole u Gradovima Tuzla i Živinice, u prve i druge razrede, te povećan broj romskih roditelja koji će imati aktivnu ulogu u obrazovanju svoje djece.

2.            Podrška romskim učenicima srednjih škola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo na području Tuzlanskog kantona – SEC-BIH-01

Projekat je namjenjen za 60 učenika/ca romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole u školskoj 2023/2024 godini na području Tuzlanskog kantona, kroz finansijsku podršku/stipendije, mentorstvo, tutorstvo, treninge, prelazak na viši nivo obrazovanja, kao i posredovanje u zaposlenju.

Projekat ima za cilj povećati akademski učinak i zapošljivost srednjoškolaca romske nacionalnosti kroz osiguranje stipendija zasnovanih na zaslugama i mentorstva/tutorstva i djelotvornog pristupa i osiguranja povezanosti između srednjeg i visokog obrazovanja, kao i između srednjeg obrazovanja i tržišta rada i uticati na poslodavce da poštuju rodnu politiku kao i politiku zapošljavanja u smislu kompetencija podjednako za muškarce i žene.

3.            Povećanje pristupa i učešća romskih studenata u Bosni i Hercegovini u visokom obrazovanju i tranziciji na tržište rada – TER-BIH-01

Projekat je namjenjen za 40 studenata/ica romske nacionalnosti koji su redovno upisani na akreditovane fakultete/univerzitete na području cijele Bosne i Hercegovine u akademskoj 2023/24 godini, kroz finansijsku podršku/stipendije, mentorstvo, treninge, prelazak na viši nivo obrazovanja, kao i posredovanje u zaposlenju.

Projekat ima za cilj povećanje pristupa i učešća romskih studenata/ica u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini i tranziciji na tržište rada kroz finansijsku i akademsku podršku.

Kako je saopćeno, za sva tri projekta je potpisan Memorandum o saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, koji, kako navode, nesebično pružaju podršku u inkluziji što se tiče obrazovanja Roma/kinja.

„Shodno bogatom dugogodišnjem iskustvu koje posjeduje Udruženje Roma ‘Euro Rom’ Tuzla, prepoznatljivosti i ono što je najključnije uspješnosti u domenu ostvarivanja prava na obrazovanje Roma/kinja, imamo dobre rezultate kroz niz realizovanih projekata do sada, podrškom Evropske Unije, Romskog obrazovnog fonda, i drugih donatora, tako da danas na području Tuzlanskog kantona nemamo niti jednog Roma/kinju koji se ne obrazuje, u toku obrazovanja im želimo biti ‘vjetar u leđa’, pružiti mogućnost da bez problema upisuju obavezni vid predškolskog obrazovanja, osnovne i srednje škole, da upisuju fakultete/univerzitete i da imaju jednake mogućnosti za zaposlenje kao i svi drugi narodi. Samo na taj način možemo ojačati samopouzdanje i kompetencije kod Roma/kinja da budu ravnopravni članovi ovog društva“, saopćili su iz Udruženja „Euro-Rom“.

Udruženje je objavilo i Konkurs za dodjelu stipendija studentima/icama romske nacionalne manjine koji su redovno upisani na akreditovane fakultete/univerzitete na području cijele Bosne i Hercegovine u akademskoj 2023/24 godini.

Detalje konkursa, rokove za prijavu i informacije o potrebnoj dokumentaciji i uslovima možete pronaći ovdje.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button