Novosti

Guterres povodom dana sjećanja na Holokaust: Žalimo za Jevrejima, Romima…

Nikada, upozorio je, ne šutimo pred diskriminacijom i nikada ne tolerirajmo netoleranciju, govorimo za ljudska prava i dostojanstvo svih.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres uputio je poruku povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Guterres je poruku uputio Jevrejima i svim drugim žrtvama Holokausta, među kojima je spomenuo i Rome.

„Danas zastajemo kako bismo žalili za šest miliona židovske djece, žena i muškaraca koje su nacisti i njihovi kolaboracionisti sistematski ubili – i žalimo Rome i Sinte, osobe s invaliditetom i tolike druge koji su bili progonjeni i ubijeni u holokaustu. Poštujemo njihovo sjećanje. Stojimo uz preživjele, njihove porodice i potomke“, rekao je Guterres.

Kako je naveo, „obvezujemo se da nikada nećemo zaboraviti – niti ćemo dopustiti drugima da zaborave istinu o onome što se dogodilo“.

„Prepoznajemo užasan odjek koji ovaj dan ima u našem vremenu. Antisemitska mržnja koja je potaknula holokaust nije započela s nacistima, niti je završila njihovim porazom. Danas smo svjedoci širenja mržnje alarmantnom brzinom. Kada je riječ o online prostoru, on se s margine pomaknuo u mainstream“, naglasio je generalni sekretar UN-a.

Danas, od svih dana, dodao je, moramo zapamtiti da ta demonizacija drugoga i prezir prema različitosti predstavljaju opasnost za sve, da nijedno društvo nije imuno na netoleranciju.

„A ta netrpeljivost prema jednoj grupi je netrpeljivost prema svima. Kao što je bivši glavni rabin Ujedinjenog Kraljevstva, Jonathan Sacks, rekao: ‘Mržnja koja počinje sa Židovima nikada ne završava sa Židovima’. I tako danas – posebno nakon gnusnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra – moramo odlučiti ustati protiv snaga mržnje i podjela. Moramo osuditi – nedvosmisleno – kad god i gdje god se susrećemo s antisemitizmom – kao što moramo osuditi sve oblike rasizma, predrasuda i vjerske netrpeljivosti, uključujući antimuslimansku mržnju i nasilje nad manjinskim kršćanskim zajednicama“, rekao je Guterres u svojo poruci.

Nikada, upozorio je, ne šutimo pred diskriminacijom i nikada ne tolerirajmo netoleranciju, govorimo za ljudska prava i dostojanstvo svih. Nikada ne gubimo iz vida ljudskost jedni drugih i nikada nemojmo spustiti oprez.

„Svima koji se susreću s predrasudama i progonima, jasno poručimo: niste sami. Ujedinjeni narodi stoje uz vas“, zaključio je generalni sekretar UN-a u svojoj poruci.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button