Novosti

Romanipe – iz sjene na svjetlo: U Zagrebu predstavljanje regionalnih priča o Romima

Zbirka sadrži deset narativno-novinarskih priča Roma i Romkinja iz Hrvatske i regije objavljenih trojezično (hrvatski, romski, engleski).

Priče iz zbirke Romanipe – iz sjene na svjetlo stižu u književni klub Booksa u Zagrebu. Dramsko-književna večer održat će se sutra s početkom u 19 sati.

Na čitanju će se kao naratorice priča pridružiti Barbara Vicković i Mirta Zečević, članice glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Zbirka sadrži deset narativno-novinarskih priča Roma i Romkinja iz Hrvatske i regije objavljenih trojezično (hrvatski, romski, engleski).

‘Romanipe’, tema i naslov izdanja, označava sveukupni romski identitet i duh, a umjetnost života i opstanak njegov su važan dio, kao i svijest o pripadanju romskoj zajednici, uprkos brojnim razlikama unutar nje. Sam koncept romanipea, navode urednice Selma Pezerović i Maja Grubišić, sadržan je u životnim pričama ljudi koji su ga upravo kroz borbu za maternji jezik i njegovu ravnopravnu ulogu te ustrajan znanstveni i umjetnički rad etablirali dajući mu na taj način stvarnu, opipljivu dimenziju.

Kako u predgovoru ističe dr. Ljatif Demir „iz priča se vidi da nisu nastale na temelju površnog razgovora te da su vrijedan dio književne proze koja je nedostajala u romskoj književnosti, a kao takve one oslobađaju drugu, dosad neviđenu stranu Roma.”

Nakon dva štampana izdanja (2021, 2022) knjigu je moguće uskoro čitati i digitalno.

Inače, zbirku Romanipe – iz sjene na svjetlo / Katar učhalin ki roš / From Shadow into Light objavio je Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ koji aktivno promoviše romsku kulturu i učvršćuje njen status u izdavačkoj djelatnosti, ali i promiče obrazovanje u romskoj zajednici.

U njoj se nalazi deset narativno-novinarskih priča Romkinja i Roma, intelektualaca vezanih uz profesionalno djelovanje na polju kulture, koje uključuje lingvistiku, novinarstvo i prevoditeljstvo, sve do kazališta i opere. Autori (Alija Krasnići, Hedina Tahirović Sijerčić, Orhan Galjuš, Vedrana Šajn, Veljko Kajtazi, Neđo Osman, Edis Galushi, Mirdita Saliu, Elvis Kralj, Nataša Tasić Knežević) su ujedno i pripovjedači u prvom licu koji se vraćaju u svoju prošlost i oživljavaju sjećanja na neke važne trenutke u životu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button