Novosti

Održan završni događaj projekta “Glas Romkinja – snažniji i jači”

Učešće žena Romkinja u donošenju odluka povećava i njihovu rezilijentnost da se izbore sa mnogim preprekama sa kojima se susreću u ostvarivanju prava ili pristupu usluga.

U Bijeljini je danas održan završni događaj projekta pod nazivom “Glas Romkinja – snažniji i jači” koji uspješno je implementiran od 1. marta ove godine. Projekat je podržan od strane EU i Roma Active Albania, objavilo je Udruženje žena Romkinja Bijeljina.

„Cilj nam je da se glas Romkinja čuje snažnije i da njihove potrebe bude vidljivije putem društvenih mreža prvenstveno kao i putem drugih javnih servisa. Tokom godine bavili smo se oblastima koje se odnose na unapređenje zdravstvene zaštite žena Romkinja i društvene uključenosti Roma i Romkinja na području Grada Bijeljina kroz promociju svih usluga koje su dostupne u gradu“, naveli su iz ovog udruženja.  

Kako ističu, učešćem žena Romkinja u donošenju odluka povećava i njihovu rezilijentnost da se izbore sa mnogim preprekama sa kojima se susreću u ostvarivanju prava ili pristupu usluga.

Na završnom događaju predstavili su Akcioni plan za unapređenje zdravlja Romkinja koji sadrži 10 važnih oblasti kao što su edukacije, nasilje na ženama, imunazicija djece, saradnja i partnerstvo, mentalno zdravlje i rana prevencija sa fokusom na HPV vakcine.

Također je predstavljen Zagovarački plan za društvenu uključenost Roma i Romkinja. Plan sadrži sve mjere koje je neophodno preduzeti za uključenje ove marginalizovane grupe pri donošenju bitnih odluka koje se tiču kvaliteta života pojedinca iz pomenute ranjive grupe.

Na kraju, zahvalili su se šefu Odjeljenja za društvene djelatnosti Opštine Bijeljina Ljubiši Stanišiću na posvećenom radu i angažmanu pri izradi Zagovaračkog plana za društvenu uključenost Romkinja i Roma na području Grada Bijeljina.

„Velika zahvalnost i direktorici Doma zdravlja Bijeljina dr Danijeli Đukin i njenom timu, koja je na svoj svojstven način približila se ženama Romkinjama i kreirala Akcioni plan za unapređenje zdravlja Romkinja uvažavajući sve njihove potrebe“, zaključili su iz Udruženje žena Romkinja Bijeljina.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button