Novosti

U Brčkom radionica o podizanju svijesti o diskriminaciji i izgradnji mira među mladima

Razgovarano je o elementima mira, prvenstveno o stereotipima i raznim predrasudama, te diskriminaciji koja se dešava u našem društvu.

U organizaciji Koordinatora kancelarije Brčko distrikta pri Vijeću ministara BiH i Odjeljenja za evropske integracije, te uz podršku Populacijskog fonda UN, u Brčkom je održana radionica o izgradnji mira među mladima s ciljem smanjene diskriminacije prema nacionalnim manjinama i ugroženim kategorijama stanovništva.

– Diskriminacija prema ovim kategorijama stanovništva postoji ali fokus treba staviti na buđenje svijesti kod šire javnosti o smanjenju diskriminacije – rekao je predstavnik Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH Emin Fafulić.

Kako je istakao, razgovarano je o elementima mira, prvenstveno o stereotipima i raznim predrasudama, te diskriminaciji koja se dešava u našem društvu.

-Grupa je bila heterogena, imali smo predstavnike sve tri nacije i druge učesnike koji su na neki način diskriminisani – rekao je Fafulić, dodavši da je zaključeno kako je diskriminacija prisutna u svim oblastima i kod mnogih građana koji su u svakodnevnom životu žrtve diskriminacije.

Prema njegovim riječima, ovakve i slične radionice su najbolji način da se probudi svijest kako je diskriminacija svuda oko nas, te da se preko radionica s mladima približi ovaj problem.

– U budućnosti će ove radionice biti prilika da mladi čuju šta je to diskriminacija i koja rješenja postoje za te slučajeve – naveo je Fafulić, rekavši da se aktivnosti neće završiti samo na radionicama za mlade, nego i na kampanjama o podizanju svijesti o diskriminaciji.

Nataša Damjanović, predsjednica novoosnovanog udruženja “Vjera i nada“ koje okuplja lica oboljela od mišićne distrofije, kaže da su ova lica svakako diskriminisana u svim oblastima, posebno kada je riječ o nesmetanom pristupu određenim ustanovama u gradu.

Ona smatra da se ovakve radionice trebaju održavati češće i da svi koji su ugroženi ili diskriminisani trebaju ukazati na svoj položaj u društvu.

Aktivistica Indira Muharemović navodi da diskriminaciju srećemo na svakom ćošku i da je to posljedica društva u kojem mladi rastu.

-Treba uključiti sve, a posebno uključiti roditelje u proces saznavanja o diskriminaciji – zaključila je Muharemović.

Sa radionice su pozvali sve nadležne institucije da svojim aktivnostima promovišu mir i podignu svijest o položaju ovih kategorija stanovništva u društvu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button