Novosti

Prva samostalna prezentacija “her0” Selme Selman 11. novembra u Berlinu

Njezin rad vrlo izravno aludira na pojam opstanka, kao umjetnice, kao žene i kao dijela porodice i zajednice

Bosanskohercegovačka umjetnica Selma Selman održaće svoju prvu solo prezentaciju “her0” u Berlinu. Nastup će biti održan 11. novembra u 15:30, u muzeju Gropius Bau.

„Želim da se zahvalim svojoj porodici, posebno ocu Hajruli Selmanu, bratu Muhamedu Selmanu i komšiji Mehi Husiću. Hvala Gropius Bau timu i Zippori na odličnoj suradnji i hvala svim prijateljima koji me podržavaju. Posebna zahvala Martinu Edelmannu“, poručila je Selman.

Kako navodi kurator Zippora Elders, presjek njene umjetničke prakse, her0 spaja formate i koncepte specifične za snažan pristup Selme Selman.

“Njezin rad vrlo izravno aludira na pojam opstanka, kao umjetnice, kao žene i kao dijela porodice i zajednice. Selma Selman ne koristi luksuz vremena; ona uzima slobodu sanjati, ali paralelno s tim svoje snove pretvara u djelo, nikad ne padajući u pasivnost. U isto vrijeme, njezina praksa odražava raspravu o održivosti i rasnoj pristranosti koja stoji iza toga tko se smatra održivim – ili održivim,” navodi Elders.

Motherboards je stalni performans umjetnice Selme Selman. Uz podršku Hajrule Selmana, Muhameda Selmana i Mehe Husića, Selma Selman će vaditi zlato iz starog željeza. U saradnji s muzičarima nastaju zvukovi koji se pretvaraju u muzičku kompoziciju. Zlato, materijal koji pokreće želju i uništenje, u središtu je Motherboards izvedbe. Uz podršku članova porodice, Selma Selman rastavlja elektronički otpad i reciklira plemeniti metal. Čineći to, ona preuzima ekonomsku aktivnost svoje porodice i fokusira se na održivost ovog često obezvrijeđenog rada sakupljanja i ponovne upotrebe. Izvedba se također bavi procesima stvaranja vrijednosti na tržištu umjetnina pretvarajući dobiveno zlato u skulpturu – zlatni ekser. Zvukovi stvoreni tokom izvedbe čine osnovu za muzičku kompoziciju koja se odnosi na utjecaj industrijskih zvukova na muzičku historiju Berlina.

Izvođači će koristiti alate poput sjekira, akumulatorskih bušilica i čekića. Publici će biti na raspolaganju zaštitne naočale.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button