Novosti

Održani protesti u nekoliko gradova BiH protiv femicida pod sloganom ‘Niti jedna više!’

Želja je potaknuti žene i sve žrtve porodičnog nasilja da prijavljuju nasilje odnosno nasilnike uprkos društvenoj stigmi i strahu da neće dobiti odgovarajuću zaštitu.

U Sarajevu i više drugih gradova Bosne i Hercegovine održani su protesti protiv femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama pod sloganom “Niti jedna više!“.

Organizatori su iz više nevladinih asocijacija, formalnih i neformalnih ženskih grupa i drugih organizacija.

Traže hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni Hercegovini ili korjenitu promjenu u svim društvenim sferama “gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju ili prećutno odobravaju“. To se odnosi na podređenost žena u porodici ili društvu, na nasilje nad ženama – seksualno, fizičko, psihološko, ekonomsko, a posebno nakon tragičnih slučajeva u zadnje vrijeme kao što je bilo monstruozno augustovsko ubistvo Nizame Hećimović u Garadačcu.

Jadranka Milićević iz Fondacije “Cure“ i članica Ženske mreže Bosne i Hercegovine u izjavi novinarima na skupu u Sarajevu je naglasila primjer nedavnog ukidanja presude od 35 godina zatvora muškarcu koji je ubio suprugu.

Prema njenim riječima, presuda je bila svijetli primjer da postojeći zakoni propisuju visoke kazne nasilnicima, ali uslijedilo je razočarenje – ukidanje presude i vraćanje u ponovni postupak.

Učesnici protesta u Sarajevu i više drugih gradova nosili su transparente s ispisanim porukama kao što su “Stop femicidu!“, “Ubio je ženu jer je – žena!“ i slično.

Želja je potaknuti žene i sve žrtve porodičnog nasilja da prijavljuju nasilje odnosno nasilnike uprkos društvenoj stigmi i strahu da neće dobiti odgovarajuću zaštitu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button