Novosti

Fondacija za otvoreno društvo izdvaja 100 miliona eura za novu romsku fondaciju

Sredstva koja su najavljena, a koja će trajati do 2030., bit će isplaćena kroz novu nezavisnu fondaciju sa sjedištem u Briselu.

Fondacija za otvoreno društvo objavila je danas da izdvaja 100 miliona eura za osnaživanje i razvoj evropskih romskih zajednica, što označava novu etapu u podršci Romima koja traje već tri decenije.

Sredstva koja su najavljena, a koja će trajati do 2030., bit će isplaćena kroz novu nezavisnu fondaciju sa sjedištem u Briselu. To će biti prva institucija tog razmjera i veličine, kojom će upravljati Romi, kada bude pokrenuta.

Osim što će postati novi kanal za podršku Otvorenog društva ciljevima Roma, nova će fondacija također nastojati razviti dodatne izvore finansiranja kako bi unaprijedila svoju misiju.

Objavljujući izdvajanje 100 miliona eura, Alexander Soros, predsjednik FOD-a, je kazao da će misija nove fondacije koristiti i Romima, ali i čitavoj Evropi.

„S novom generacijom izuzetnih romskih lidera koji određuju strategiju i prioritete finansiranja, uvjeren sam da će nova fondacija biti dinamična snaga — posvećena ostvarenju punog potencijala Roma i prevladavanju duboko ukorijenjenih prepreka s kojima se suočavaju. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo podržali fondaciju i njeno vodstvo u misiji koja će koristiti ne samo Romima, već i Evropi u cjelini,” kazao je Soros.

Fondacija za otvoreno društvo je vodeća privatna podrška evropskim Romima, najvećoj etničkoj manjini na kontinentu, od ranih 1990-ih, kada je njihov cilj prvi prihvatio osnivač Otvorenog društva, George Soros.

Nova romska fondacija za Evropu radit će s romskim grupama na Zapadnom Balkanu, Istočnoj Evropi, Španiji, Italiji i Njemačkoj. Vodit će ga Željko Jovanović, koji od 2010. vodi Ured za romske inicijative Otvorenog društva.

Fondacija će naslijediti i razvijati osnivačka partnerstva Otvorenog društva s četiri vodeće romske inicijative, a to su Evropski romski institut za umjetnost i kulturu; Inicijativa za razvoj romskog poduzetništva, Romi za demokratiju; i Fond za obrazovanje Roma. Također će nastaviti rad Otvorenog društva s nizom romskih pokreta, uključujući Aresel u Rumuniji, Opre Roma u Srbiji, Kethane u Italiji, Romsku stalnu konferenciju u Bugarskoj i Avaja u Sjevernoj Makedoniji, između ostalih.

Jovanović je kazao da će raditi sa svima onima koji mogu unaprijediti ovu misiju.

„Radit ćemo sa svima onima koji mogu unaprijediti našu misiju, spojiti izborni i ekonomski potencijal najveće manjine u Evropi s glasom njenih najvjerodostojnijih zagovornika, saveznika koji nas podržavaju i utjecajnih prijatelja. Naš će cilj biti izgraditi temelje koji ne samo da donose pozitivne promjene za Rome, već i doprinose evropskoj budućnosti utemeljenoj na pravdi i poštenju,” rekao je Jovanović.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button