Novosti

Zašto u Vijeću nacionalnih manjina KS nema nijednog Roma?

Postavlja se pitanje kako ovo Vijeće može adekvatno predstavljati nacionalne manjine kada u svom sastavu nema predstavnike najbrojnije manjine u Kantonu Sarajevo i cijeloj BiH

Redakcija

Nakon što smo objavili vijest da u Vijeću nacionalnih manjina nema predstavnika iz romske nacionalne manjine, kontaktirali smo predsjedavajućeg, Davora Ebnera, i pitali ga zašto nema Roma u Vijeću?

Ebner je kratko obrazložio kako se biraju, ali ne i zašto nema predstavnika romske nacionalne manjine.

Članovi Vijeća se biraju tako što svako udruženje nacionalnih manjina predloži jednog člana. Ali samo jednog. Kantonalna skupština onda vrši imenovanje. Nemamo za sada članove iz romske populacije, a konkurs je uvijek otvoren – tvrdi Ebner.

Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo djeluje pri Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo, te ima savjetodavnu funkciju.

No, bez obzira što nema izvršne funkcije, važnost ovog tijela nipošto se ne smije potcijeniti. Ovo vijeće igra važnu ulogu u promociji i borbi za prava nacionalnih manjina.

Postavlja se pitanje kako ovo Vijeće može adekvatno predstavljati nacionalne manjine kada u svom sastavu nema predstavnike najbrojnije manjine u Kantonu Sarajevo i cijeloj BiH.

Osim toga, ovo Vijeće će dobiti i svoj prostor za rad i djelovanje u Evropskoj kući nacionalnih manjina koja je ovog mjeseca otvorena u Sarajevu, što će biti novi podstrek njihovom radu.

Ebner nam je rekao da su trenutne aktivnosti Vijeća vezane upravo za otvaranje ove Kuće, a podsjećamo i da je pri njenom otvaranju, rekao kako će pripadnici nacionalnih manjina i njihova udruženja po prvi put u povijesti dobiti svoj administrativno-kancelarijski prostor u kojem će moći razvijati i pripremati projekte, prostor u kojem će realizirati programske aktivnosti, i na kraju prostor u kojem će arhivirati i štititi svoje vrijedno i bogato kulturno-historijsko naslijeđe.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button