Novosti

Evropska kuća u Sarajevu ide na korištenje Vijeću nacionalnih manjina u kojem nema Roma

Podsjetili su da je predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo Davor Ebner kazao kako će pripadnici nacionalnih manjina i njihova udruženja po prvi put u povijesti dobiti svoj administrativno-kancelarijski prostor u kojem će moći razvijati i pripremati projekte

U Sarajevu je otvorena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina. Objekat je svečano otvoren u prisustvu velikog broja zvanica. Rekonstrukcija je koštala skoro 3 miliona KM a većinu sredstava obezbijedila je Općina Centar.

Iz ove općine za Newipe su komentirali kakva će biti uloga ovog objekta u promociji interesa nacionalnih manjina.

„Izgradnjom i otvaranjem Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina dio prostorija će biti ustupljen na korištenje Vijeću nacionalnih manjina Kantona Sarajevo“, kazali su nam iz Općine.

Podsjetili su da je predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo Davor Ebner kazao kako će pripadnici nacionalnih manjina i njihova udruženja po prvi put u povijesti dobiti svoj administrativno-kancelarijski prostor u kojem će moći razvijati i pripremati projekte, prostor u kojem će realizirati programske aktivnosti, i na kraju prostor u kojem će arhivirati i štititi svoje vrijedno i bogato kulturno-historijsko naslijeđe.

No, tužna činjenica je to što u Vijeću nacionalnih manjina KS nema predstavnika Roma.

Iz Općine Centar su podsjetili da su projekat izgradnje ovog značajnog kulturnog objekta zajednički finansirali Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo pravde, Gradska uprava, a izuzetno veliki doprinos u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa dalo je Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo, te Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

„Budući da se radi o velikoj investiciji realizacija navedenog projekta radila se u fazama. Za izgradnju Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina do sada je utrošeno 2.935.537. Većinu sredstava je obezbijedila Općina Centar dok su dijelom projekat sufinansirali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa 500.000 KM, Federalno ministarstvo finansija sa 100.000 KM, te Gradska uprava Grada Sarajeva sa 50.000 KM“, kazali su nam.

Kako su naglasili, Općina Centar će i u budućnosti izdvajati finansijska sredstva za realizaciju aktivnosti u okviru Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button