Novosti

Romi obilježili Aliđun: Bogatstvo pjesme i običaja romske kulture i tradicije u Tuzli

"Ovaj događaj je od velikog značaja za Rome, koji je po prvi put u ovom formatu realizovan kako u Gradu Tuzla tako i u BiH"

Manifestacija povodom praznika Aliđuna organizovana je večeras na Trgu slobode u Tuzli. Na ovaj praznik  sumiraju se rezultati koje su Romi ostvarili tokom ljeta te počinju pripreme za zimu.

Na ovaj način je na dostojanstven način građanima Tuzle predstavljena romska kultura i tradicija.

Uz poznati romski bend “Tamburaši” nastupili su i drugi estradni umjetnici koji su izvodili najljepše romske ali i druge poznate pjesme.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla.

“Smatramo da je ovaj događaj od velikog značaja za Rome, koji je po prvi put u ovom formatu realizovan kako u Gradu Tuzla tako i u BiH. Cilj je bio da se Romi okupe na jednom mjestu, da se druže sa drugim Romima i ostalim građanima odnosno turistima, i tako obilježimo svoj praznik ‘Aliđun’. Na ovaj način također doprinosimo i podizanju kulturnog nivoa Grada Tuzla, i obogaćujemo ga različitostima, a što je uvijek interesantno publici” – kazao je predsjednik Udruženja Roma “Euro Rom” Tuzla, Nedžad Jusić.

Direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla Amra Jaganjac je kazala kako su sa zadovoljstvom podržali jednu ovakvu manifestaciju u nadi da će se ista održavati i narednih godina.

“Tuzla iznova opravdava predznak i imidž kakav ima već godinama ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. Drago nam je da smo kroz naše projekte podržali i ovu manifestaciju. Jako je važno da upravo na Trgu slobode svi zajedno obilježavamo brojne praznike svih naroda i svih kultura kao i brojne druge značajne datume. Zaista smo bogati što imamo ovako divan Trg na kojem se mogu organizovati sve vrste manifesrtacija” – kazala je Jaganjac.

Organiziranjem ove manifestacije, između ostalog, cilj je očuvati kulturni identitet Roma obilježavanjem značajnih datuma za Rome, te podići svijesti kod mladih Roma i ne-Roma o važnosti obilježavanja važnih datuma o historiji, tradiciji i običajima romske kulture, kako bi mladi istu tradiciju nastavili i u narednom periodu.

Aliđun se obilježava od 2. do 5. avgusta, okupljanjem rodbine, uz gozbu, jelo, piće, što veselije i što bogatije. Uz veselje, igru i pjesmu okupljaju se rodbina i komšije i proslavlja se ljeto koje je prošlo. Tradicija proslave Aliđuna među Romima i Romkinjama na ovim prostorima živi i dalje, uprkos svim teškoćama.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button