Novosti

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima: U BiH lani identifikovano 38 žrtava

BiH je službeno identificirana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce, koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja, prisilnih brakova.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima – 30. jula, Udruženje ”Novi put” od danas provodi na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) kampanju podizanja svijesti o borbi protiv trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina je službeno identificirana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce, koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja, prisilnih brakova, ističu iz Udruženja ”Novi put”.

”Tijekom 2022. godine u BiH je identificirano 38 žrtava trgovine ljudima, što je znatno manji broj u odnosu na 61 žrtvu identificiranu u 2021. godini. Od ukupnog broja identificiranih, njih 29 je bilo maloljetno”, navodi se u priopćenju iz Udruženja ”Novi put”.

S obzirom na porast broja zainteresiranih osoba za odlazak na rad u inostranstvo, te činjenicu da se sve veći broj državljana BiH iskorištava izvan granica BiH, ”Novi put” će u idućem razdoblju u Mostaru uspostaviti informativni punkt, na kojem će se pružati informacije o sigurnoj migraciji i načinima zaštite od svih oblika iskorištavanja.

Trgovina ljudima, ili kako se još naziva ”moderno ropstvo”, znači prodaju ljudskih bića u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije na gradilištima, poljoprivrednim dobrima i domaćinstvima, prisilnog prosjačenja, nelegalnog usvajanja, prisilnog oduzimanja organa.

Kako navode u Udruženju ”Novi put”, borba protiv trgovine ljudima nije isključivo odgovornost samo nadležnih institucija, nego i svakog pojedinca jer ”svaki savjestan i odgovoran građanin može doprinijeti sprječavanju ovog problema, pomoći u otkrivanju ovog kaznenog djela te zaštiti potencijalnih i stvarnih žrtava”.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button