Novosti

Tuzlanski kanton stipendirat će romske učenike

Nakon završene konkursne procedure, pravo na stipendiranje ostvarit će 35 srednjoškolaca, a  stipendije će biti isplaćene u četiri jednake mjesečne rate u ukupnom iznosu 1.000 KM.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović potpisao je danas ugovore za stipendiranje učenika srednjih škola romske nacionalnosti i ostalih nacionalnih manjina, saopćeno je iz tog kantona.

Nakon završene konkursne procedure, pravo na stipendiranje ostvarit će 35 srednjoškolaca, a  stipendije će biti isplaćene u četiri jednake mjesečne rate u ukupnom iznosu 1.000 KM.

Naglasivši da je ovo nastavak programa pokrenutog prošle godine, Omerović je kazao da su „ove stipendije posebno važne jer se odnose na romsku i druge nacionalne manjine“.

– Znamo da u svim društvenim promjenama najteže budu pogođene nacionalne manjine. U tom kontekstu, ovo je podrška ovim učenicima da mogu nastaviti redovno obrazovanje i doprinijeti svojim talentom i svojim radom bosanskohercegovačkom društvu – kazao je Omerović.   

Saradnik za romska pitanja Mehmed Mujić ističe rezultate koje je resorno kantonalno ministarstvo postiglo kad je riječ o brizi za nacionalne manjine, pogotovo Romima.

– Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona ima najbolje rezultate u odnosu na ostale u Federaciji Bosne i Hercegovine. Moram apelirati na sve institucije da preuzmu primjer dobre prakse TK – kazao je Mujić ističući da Romima prioritet treba da bude obrazovanje.

– Bez toga se ne možemo zaposliti, ne možemo ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje, tako da mi već radimo na polju edukacije sa roditeljima. Mi danas imamo više od 100 romske djece u srednjim školama a 10-12 studenata, što znači da je integracija počela – naveo je također.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button