Novosti

BRČKO: Nepravosnažna presuda za trgovinu ljudima

Policija Brčko distrikta samo u prošloj godini zaprimila 637 zahtjeva za pokretanje krivičnog postupka protiv isto toliko osoba koje su zatečene u prosjačenju koji je najčešći vid trgovine ljudima na našem području

M.Husić

Osnovni sud Brčko distrikta, nepravosnažno je osudio na sedam i po godina zatvora N.M. (37) iz ovog grada koji je bio optužen da je maloljetnu kćer prisilio na udaju za B.Š, a za šta je od njegove porodice primio novčanu naknadu.

Kako su naveli iz Tužilaštva Brčko distrikta, on je osuđen na ovu kaznu za trgovinu ljudima, i to predajom lica koje nije navršilo osamnaest godina života radi seksualnog i drugog iskorištavanja.

“Tužilaštvo Distrikta optužilo je N.M. da je u aprilu 2020. godine, u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, nakon uzimanja novčane naknade od porodice Š, toj porodici predao svoju trinaestogodišnju kćer radi prisilnog stupanja u vanbračnu zajednicu. Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljavanja vratio porodici Š, a nakon novog bjekstva, policija je maloljetnicu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu”, navodi se u  optužnici Tužilaštva Brčko distrikta.

Otac je optužen i da je prethodno vršio nasilje nad njom, čineći to i prema supruzi, verbalno i fizički ih zlostavljajući najčešće pred drugim maloljetnim članovima porodice i tako ju je natjerao na vanbračnu zajednicu.

Dodaje se da je u nastavku postupka, sud u cjelosti potvrdio optužnicu kojom je N.M. optužen za krivično djelo trgovine ljudima.

“Tokom glavnog pretresa pred sudom, Tužilaštvo je dokazalo optužbe protiv njega, pa ga je s tim u vezi, Osnovni sud za ovo krivično djelo nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. Osim kažnjavanja počinioca, saradnjom Tužilaštva s Policijom i Centrom za socijalni rad Distrikta spriječeno je daljnje iskorištavanje žrtve, koja je institucionalnom zaštitom izmještena u sigurnu kuću. Saradnja nadležnih na ovom području redovno se provodi i putem lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je Tužilaštvo aktivno uključeno. Procesuiranje počinilaca i istovremena zaštita žrtava trgovine ljudima, među kojima su najčešće maloljetnici, ostaje i dalje u fokusu djelovanja ovog tužilaštva”, naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Podsjetimo da je Policija Brčko distrikta samo u prošloj godini zaprimila 637 zahtjeva za pokretanje krivičnog postupka protiv isto toliko osoba koje su zatečene u prosjačenju koji je najčešći vid trgovine ljudima na našem području. 

Molimo sve naše čitaoce da ukoliko ukoliko imaju bilo kakvih informacija, a odnose se na trgovinu ljudima, da iste ustupe nadležnoj Policijskoj ustanovi u svom gradu.

Kako bi lakše odredili da li je osoba žrtva trgovine ljudima Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM BiH) je u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH uspostavila aplikaciju (PROCJENA RANJIVOSTI) koja se može pronaći na Google play accountu  koja je napravljena kako bi građani u nekoliko koraka mogli procijeniti da li je neka osoba žrtva trgovine ljudima.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button