Novosti

Memišević Hodžić: Vrijeme je da se udružimo u partnerstvo za Planet

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Hazim Aljović

Danas je Dan planete Zemlje koji se ove godine održava pod sloganom “Investiraj u naš planet”, čime se podsjeća da čovječanstvo treba uporno i hrabro djelovati kako bi ostvarilo pozitivan pomak u borbi s klimatskim promjenama i njihovim posljedicama.

Doktorica šumarskih nauka Mirzeta Memišević Hodžić je istakla u izjavi za Fenu da sve datume određene za jačanje svijesti o važnosti ekologije, uključujući i Dan Planete, u Bosni i Hercegovini moramo iskoristiti za intenziviranje brige o prirodnim bogatstvima naše zemlje.

– Bosna i Hercegovina je zemlja visoke stope biodiverziteta, zemlja sa velikom pokrivenošću šumama i velikim udjelom prirodnih šuma, velikog broja rijeka, jezera, planina… Krajnje je vrijeme da se, kako poručuje ovogodišnja kampanja Dana Planete, preduzetnici, vlade i građani udruže u partnerstvo za Planet. Na zvaničnoj stranici Dana Planete piše “Na Dan Planete ja…”. Shvatimo to kao poziv da jasno definiramo šta mi, kao pojedinci ili grupe, možemo uraditi i uradimo to – ocijenila je za Fenu Memišević Hodžić.

Ona je podvukla da je u  tom kontekstu u pripremi akcija pošumljavanja koja će, povodom Dana Planete, a u svrhu njene zaštite i naše budućnosti na njoj, biti organizirana u četvrtak, 27. aprila na planini Igman. Akcijom će koordinirati nastavno osoblje i studenti Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i u saradnji sa KJP “Sarajevo-šume” i Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu.

Međunarodni dan planete Zemlje obilježava se širom svijeta s ciljem podizanja svijesti građana o mnogim opasnostima i prijetnjama koje suvremeni način života predstavlja za planet Zemlju, prepoznajući i zajedničku odgovornost, kako je navedeno u UN-ovoj Deklaraciji iz Rio de Janeira iz 1992. godine, za promicanje i postizanje ravnoteže između ekonomskih, društvenih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button