Novosti

Hurtić razgovarao s Herom o projektima pružanja podrške romskoj zajednici u BiH

Kako je kazao, Slovačka se ponosi zastupanjem Roma u državnim strukturama, od lokalne uprave, preko gradskih organa vlasti pa do državnog rukovodstva u Evropskom parlamentu

Fena/Vanja Tolj, Foto: Vanja Tolj

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić razgovarao je danas sa opunomoćenikom Vlade Slovačke Republike za romske zajednice Janom Herom o projektima pružanja podrške romskoj zajednici u BiH, s akcentom na mlade Rome.

Sagovornici su također podijelili iskustva kada je riječ o integraciji romskih manjina i načinima pružanja podrške ovoj populaciji.

Hurtić ističe da je s Herom razgovarao o bojnim temama, te da iskustva Slovačke u toj oblasti mogu pomoći BiH u budućim projektima podrške romskoj populaciji.

Želimo da timovi Slovačke i BiH razgovaraju o ovoj temi, s ciljem napretka za romsku populaciju.  Tražio sam veće fondove Evropske unije, a mi ćemo to opravdati kako bi naši građani mogu bolje živjeti. Iz budžeta smo ove godine za projekte u vezi sa romskom populacijom izdvojili dva miliona KM. Taj iznos je izdvojen za izgradnju kuća, legalizaciju objekata, zdravstvo i obrazovanje, kao i određena sredstva za romska udruženja – rekao je Hurtić.

Dodao je da će sredstva biti proslijeđena samo onim općinama u kojim dokazano žive Romi.

Hero napominje da je ponudio Hurtiću da sa svojim timom dođe u Slovačku i razmijeni s timom te zemlje u području implementacije pomoći Romima, te da je njegova zemlja prijatelj BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Spremni smo pružiti podršku Ministarstvu u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta Evropske komisije u integracijskom procesu. Slovačka je veliki pobornik evropskog puta BiH. Želim motivirati mlade bh. Rome da participiraju u društvenom životu i politici kako bi unaprijedili živote Roma u zajednici – izjavio je Hero.

Kako je kazao, Slovačka se ponosi zastupanjem Roma u državnim strukturama, od lokalne uprave, preko gradskih organa vlasti pa do državnog rukovodstva u Evropskom parlamentu.

Imamo 200 romskih poslanika na lokalnom nivou, 50 gradonačelnika romske nacionalnosti, dva člana državnog parlamenta i jednog poslanika u Evropskom parlamentu – dodao je.

Hero će radnu posjetu BiH nastaviti u Tuzli.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button