Novosti

Ministarstvo za ljudska prava: 2 miliona KM za podršku Romima

Cilj je da raspored ovih sredstava napravi što transparentnije, te da sredstva dobiju oni kojima je to najpotrebnije, kazao je ministar Hurtić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, sastao se danas sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem, te kantonalnim ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak Fadilom Alićem.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i Jasmin Handžić, šef Kabineta ministra, razgovarano je o budućoj saradnji i realizaciji eventualnih zajedničkih projekata državnog i kantonalnog nivoa vlasti u oblasti ljudskih prava, izbjeglica, te migracija.

Ministar Hurtić je premijera i ministra upoznao sa planom budućih aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, te istaknuo značaj saradnje predstavnika svih nivoa vlasti u cilju postizanja kvalitetnih rezultata rada.

Poseban akcenat razgovora posvećen je planiranim aktivnostima državnog ministarstva na projektima infrastrukture, projektima za podršku manjinama, te nastavku rješavanja stambene problematike povratnika i raseljenih lica kroz implementaciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa.

-Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine realizira dva programa podrške. Radi se o podršci koju pružamo Romima, za što smo planirali dva miliona KM i podršci u oblasti infrastrukture, za što je također planiran isti iznos. Dogovorili smo da općine i gradovi učestvuju u ovim projektima i da se eventualno predvide i sredstva za sufinansiranje učešća u ovim programima. Činjenica da Tuzlanski kanton nije bio korisnik značajnog dijela ovih sredstava do sada govori o dosadašnjim načina raspodjele i to želimo mijenjati. Cilj nam je da raspored ovih sredstava napravimo što transparentnije, te da sredstva dobiju oni kojima su ta sredstva i najpotrebnija, kazao je ministar Hurtić.

Premijer Halilagić je kazao da je ohrabren današnjom posjetom ministra Hurtića i iskazanom željom za saradnjom, dodajući da je Tuzlanski kanton među prva dva kantona u FBiH po iznosu sredstava koje izdvaja, kako za podršku izbjeglim i raseljenim osobama, tako i uopšte za programe socijalne podrške.

-S tim u vezi nesporna je naša spremnost da sarađujemo u ovoj oblasti i da udružimo naša sredstva, a sve sa ciljem postizanja još kvalitetnijih rezultata u ovim oblastima. Današnji, uvodni sastanak, pokazatelj je i želje državnog ministarstva i ministra da se unaprijedi proces odobravanja sredstava sa državnog nivoa vlasti, što nas također ohrabruje. Svim tim projektima Tuzlanski kanton će sigurno dati svoj puni doprinos, a kako bismo u konačnici imali značajnije benefite po naše građane, kazao je premijer Halilagić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button