Novosti

Završen Festival mira'23 – ‘Mir je prihvatanje raznolikosti drugih osoba’

FENA Saopćenje, Foto/PCRC

Koncertom “Nikad zauvjek isti s Kontrom” završen je ovogodišnji Festival mira'23, s kojeg su mladi uputili poruku da su opredijeljeni za izgradnju održivog mira i suživota u Bosni i Hercegovini.

Više od 40 mladih kroz sadržaje Festivala mira'23 razgovarali su o tome kako vide mir, kakva je povezanost muzike i mira, odnosno kako muzika može da doprinese dijeljenju mira sa aktivisticom Amrom Pandžo.

Sadržaji su uključivali predstavu „Ugovor“ Gradskog kazališta Vitez, dokumentarne filmove „Bezbojni“ autorice Aide Gavrić, „Mali princ“, autorice Jasmine Đikoli i direktora Murisa Beglerovića, „Obični heroji“ Centra za postkonfliktna istraživanja, izložbu Centra za postkonfliktna istraživanja i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini na „Marginama“, magazin MIR Centra za postkonfliktna istraživanja, publikaciju „Mir kako ga vide mladi u BiH“ Misije OSCE-a u BiH, 

Na Festivalu mira najviše mi se dopalo, to što svi mladi ljudi koji su prisustvovali dijele isto mišljenje – mir je prihvatanje raznolikosti drugih osoba. Smatram da nas je ovaj Festival naučio tome da nismo manji ukoliko dozvolimo drugim ljudima oko nas da imaju slobodu razmišljanja i iskazivanja svojih osobina i svoje pripadnosti – kazala je Lejla Karović iz Sarajeva.

Ivana Ševarika iz Banja Luke je istakla da joj se na Festivalu najviše  dopala panel diskusija „Kako mladi vide mir u BiH“ zato što se pričalo o konkretnim problemima s kojima se mladi susreću i zajedničkim snagama „smo shvatili da jedino poštovanjem drugih i uvažavanjem međusobnih različitosti možemo da doprinesemo trajnom i održivom miru.“

Učesnici Festivala mira'23 su došli iz više od 20 zajednica, među kojima su: Gračanica, Donji Vakuf, Foča, Milići, Tuzla, Vitez, Bugojno, Banja Luka, Zenica, Velika Kladuša, Mostar, Uskoplje i Kakanj.

Specifičnost ovogodišnjeg Festivala mira'23 bila je posjeta Žepču, odnosno polaganje cvijeća na spomenik svim civilnim žrtvama rata, gdje su zajedno sa načelnikom Matom Zovko i drugim predstavnicima općine položili cvijeće i odali počast civilnim žrtvama rata.

„Zajednički spomenik svim žrtvama rata potiče povjerenje i miran suživot“, kazao je Mato Zovko, načelnik Žepča, objasnivši mladima kako je i na koji način došlo do izgradnje zajedničkog spomenika za sve civilne žrtve rata.

Festival mira'23 je organizirao Centar za postkonfliktna istraživanja. Amina Sejfić, projektna menadžerica Centra je kazala da su programi kao što je Festival mira'23 potrebni mladima kako bi ih potaknuli da se aktiviraju u svojim zajednicama i povežu sa drugim zajednicama u Bosni i Hercegovini kako bi uvažavali i poštovali različitosti ali i pomogli zajedničkoj budućnosti.

Festival mira'23 daje jasnu poruku da iako smo svi različiti moramo težiti ka jednakom cilju, odnosno izgradnji povjerenja i mira – kazala je Sejfić.

Ovogodišnji Festival mira'23 održan je u Etno selu „Čardaci“, a donatori su  Slovačka agencija za međunarodnu razvoju saradnju, Sigrid Rausing Trust, Rockefeller Brother Fondacija i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Centra za postkonfliktna istraživanja.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button