Novosti

RCC: Počele nominacije za Ženu poduzetnicu godine sa Zapadnog Balkana

Iz RCC-a su pozvali sve zainteresovane da nominuju ženu poduzetnicu godine u jednoj ili više kategorija – žena ekološka poduzetnica, kreativna žena poduzetnica, žena poduzetnica u turizmu i ugostiteljstvu, Romkinja poduzetnica, žena start-up poduzetnica i mlada žena poduzetnica.

Nominacije za Ženu poduzetnicu godine sa Zapadnog Balkana za prošlu godinu su počele, saopćilo je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

RCC je tu inicijativu pokrenuo prošle godine u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024 i programa ekonomskog osnaživanja žena, s ciljem da se oda priznanje ženama koje su pokrenule i razvile sopstveni posao i doprinijele novim i održivim radnim mjestima za druge žene i muškarce u našem regionu.

Iz RCC-a su pozvali pojedince, predstavnike institucija javnog i privatnog sektora, organizacije i sve zainteresovane da nominuju ženu poduzetnicu godine u jednoj ili više kategorija – žena ekološka poduzetnica, kreativna žena poduzetnica, žena poduzetnica u turizmu i ugostiteljstvu, Romkinja poduzetnica, žena start-up poduzetnica i mlada žena poduzetnica.

Nominacije su otvorene do 28. februara, uz uslov da je preduzeće prijavljenih žena poduzetnica registrovano prije februara prošle godine.

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, kazala je da prošle godine nije bilo lako odabrati samo šest među brojnim sjajnim nominacijama.

„Blerina, Aida, Valentina, Dragana, Pakize i Arta su ovu prestižnu titulu Žene poduzetnice godine sa Zapadnog Balkana za 2021. godinu ponijele ponosno i opravdano i uvjerena sam da ove godine neće biti ništa drugačije“, navela je Bregu.

Prema njenim riječima, doprinos žena poduzetnica je ključan za napredak Zapadnog Balkana.

„Njihov naporan rad, inovativno razmišljanje i nepokolebljiva predanost, predstavljaju istinski doprinos rastu naših ekonomija i procvatu naših društava. Namjera nam je da ovom inicijativom odamo skromno priznanje ovim hrabrim i snažnim ženama, koje su se usudile da se bore protiv stereotipa i donesu promjene“, rekla je Bregu.

Ona je dodala da je sigurna da svi znaju barem jednu, ako ne i mnogo više, nevjerovatnih žena – majku, sestru, prijateljicu, partnericu ili poznanicu, koja je preduzetnica i koja zaslužuje da dobije priznanje za sve što je uradila.

„Dakle, budite brzi, nominujte svoju favoritkinju koja će sljedećeg mjeseca možda postati jedna od žena poduzetnica godine sa Zapadnog Balkana“, poručila je Bregu.

Iz RCC-a je saopćeno da manje od 22 posto poduzetnika sa Zapadnog Balkana čine žene i zbog toga je promocija priča uspješnih žena poduzetnica iz regiona od velike važnosti.

„Ekonomsko osnaživanje žena je od ključnog značaja za oporavak i otpornost, kao i za veći ekonomski rast, s obzirom da je broj žena na tržištu rada usko povezan sa razvojem regiona“, dodaje se u saopćenju.

Više informacija o uslovima za nominaciju, žiriju i postupku izbora može se pronaći ovdje

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button