Novosti

“Odgovor mladih” Visoko: Mladi okupljeni i osnaženi da preuzmu lidersko mjesto u društvu koje im pripada

Iz Udruženja građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko čiji su aktivistice i aktivisti tokom projekta učestvovali u brojnim aktivnostima, konferencijama i sastancima Alternativne vlade mladih, uličnim akcijama i akcijama čiščenja, već su proizašle neke od inicijativa koje su upućene na lokalni nivo.

Projekat “Odgovor mladih” Udruženja “Mladi Volonteri” iz Visokog predstavio je alternativni koncept pomoću kojeg mladi mogu biti nosioci promjena u zajednici, ali i pokretači i inicijatori razvoja.

Podržan kroz program „Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo“ (EMBRACE) koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), “Odgovor mladih” kao jedan od glavnih ciljeva imao je okupljanje i osnaživanje grupe mladih ljudi koji će znati koja je njihova pozicija u društvu i voditi dalje društvene promjene.

“Prezadovoljni smo rezultatima projekta. Predviđena ciljna grupa je bila oko 100 mladih direktnih korisnica i korisnika koji su prošli različite aktivnosti – od okruglih stolova, volonterskih akcija i slično, i mi smo na kraju premašili planirani broj i imamo više od 300 direktnih učesnica i učesnika”, kaže Belmin Debelac, direktor Udruženja “Mladi volonteri”, dodajući kako je posebno ohrabren činjenicom da su tokom provođenja projekta mogli vidjeti da mladi nisu toliko nezainteresirani i letargični koliko se mislilo.

“Na pojedinim aktivnostima imali smo viška prijavljenih učesnika pa smo morali da ih dopisujemo na listu učesnika i širimo prostor kako bi svi mogli prisustvovati”.

Kroz projekat je, zajedno s partnerskim organizacijama među kojima su “Fondacija Muharem Berbić” i Udruženje “Budi mi prijatelj” okupljena neformalna “Alternativna vlada mladih” koja, dodaje Debelac, poslije njegovog okončanja ostaje i nastavlja da djeluje u svojoj lokalnoj zajednici.

“Planirali smo da rade na nacionalnom nivou, ali oni su djelovali i na lokalnom nivou, tako da mogu da pokrenu promjene kroz inicijative, akcije, pisanja prema vijećnicima, prisustvo na diskusijama prije sjednica… Na samim radionicama smo im skretali pažnju da mogu ukazati na lokalni problem, ako je u nekoj ulici pokvarena rasvjeta da ukažu, da od nadležnih traže da riješe pitanje azila za pse i slično, i da prepoznaju kršenja svojih i prava drugih, te i da znaju kako u tim slučajevima da djeluju i kome da se obrate”, kaže Debelac.

Iz Udruženja građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko čiji su aktivistice i aktivisti tokom projekta učestvovali u brojnim aktivnostima, konferencijama i sastancima Alternativne vlade mladih, uličnim akcijama i akcijama čiščenja, već su proizašle neke od inicijativa koje su upućene na lokalni nivo.

“Mladima iz našeg udruženja projekat je mnogo značio, vezano za aktivnosti na poboljšavanju obrazovanja, čistiji grad i naselja u kojima stanuju, imali smo jednu veliku akciju čiščenja koja se super pokazala, potom smo imali uličnu akciju na kojoj smo obilježili i predstavili naš najznačajnini praznik Đurđevdan, i slične aktivnosti koje su pokrenule i afirmisale mlade kao aktivne članice i članove zajednice”, kaže Biserka Halilović, predstavnica UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“, dodajući kako je jedna od proizašlih inicijativa prema jedinici lokalne samouprave zahtjev za rješavanje problema pasa lutalica.

“S obzirom da nemamo adekvatne smještaje za pse lutalice, uputili smo inicijativu i poslali zahtjev na Upravu grada vezano za pse lutalice. Dobili smo odgovor, izašli su na teren i pogledali, što je najvažnije priča je pokrenuta i nadamo se da će se sada i riješiti. Uglavnom, omladina je zainteresovana, sviđaju im se ovakvi projekti, sve ih je potaklo da se više uključe u rad zajednice i vide da mogu uticati na promjene “.

Nejra Ohran, koordinatorica Fondacije “Muharem Berbić” i učesnica projekta kaže kako su posebno važan segment bile edukacije putem kojih su stekli brojna znanja iz oblasti aktivizma, volonterizma i nadležnosti nivoa vlasti, a sve sa ciljem pravilnog pristupanja i slanja incijativa na pravu adrese.

“Sve aktivnosti doprinijele su poboljšanju kompetencija mladih u našoj lokalnoj zajednici, što im daje mogućnost za pozicioniranje na liderske pozicije. Projekat je uticao na poboljšanje kvalitete cjelokupnog položaja mladih. Mladi su dolazili sa različitim prijedlozima, ovisno od učesnika, isticali su probleme nezaposlenosti, školovanja i kompletne finansijske situacije u cijeloj zemlji uz problem odlaska mladih, i najvažnije – razgovarali su o načinima rješavanja tih problema”.

Učesnica projekta i projektna asistentica u Fondaciji “Muharem Berbić” Adisa Muhedin dodaje kako je zahvaljujući implementaciji projekta “Odgovor mladih” omogućeno poboljšanje položaja mladih na području Grada Visoko kroz aktivno uključivanje u procese javnog dijaloga na lokalnom nivou.

“Na taj način mladi mogu da se poziciraju na lidersko mjesto koje im pripada. Zahvaljujući mnogobrojnim edukacijama i financijskoj podršci kroz projekat organizovali smo različite aktivnosti i u njima učestvovali, te smo na taj način uočili probleme sa kojima se mladi susreću, i gdje su oni mogli jasno i glasno da izraze svoje stavove nudeći rješenja tih problema. Mladima je zaista potreban kvalitetan obrazovni sistem, potrebni su im kvalitetno zdravstvo, sport, kultura i sve druge stvari koje su namijenjene direktno njima.”

Belmin Debelac ističe kako je posebno važno da za dalje djelovanje mladih okupljenih kroz projekat “Odgovor mladih” nisu potrebna budžetska sredstva, već samo educirani, osnaženi i uvezani mladi ljudi.

“Dovoljno je da primijete problem u lokalnoj zajednici i da se obrate na adekvatnu adresu. Imamo nekoliko pokrenutih inicijativa koje već daju rezultate, vjerujemo u naše mlade, ako ništa u tom smislu da će i dalje pokretati lokalne inicijative”, kaže, dodajući kako će pored osnovne ciljne skupine, ovaj projekat imati i indirektni uticaj na druge mlade ljude sa područja grada Visoko, različite političke partije koje djeluju u Visokom, ali i na čitavu lokalnu zajednicu.

Projekat „Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo“ (EMBRACE) finansirala je Vlada Kraljevine Norveške u iznosu od 880.000 USD, a proveo Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), s ciljem jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) radi unapređenja kvaliteta usluga koje se pružaju građankama i građanima u lokalnim zajednicama.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button