NovostiRegion

Vapaj Roma iz niškog naselja Crvena Zvezda: Pomozite nam da izađemo iz mraka

Na težak život u uslovima nedostojnim čoveka navikli su da žive, ali ih pogađaju komentari na medijske tekstove da su privilegovani i zaštićeni “poput belih medveda” i dodaje da će rešenje tražiti u prihvatnim centrima za izbeglice ili iseljeničkim vizama

Tekst: Milica Milojević-Kostić

Na stolu na press konferenciji zatekli su nas opet zahtevi koje uzalud traže, pasoš za beg u inostranstvo i legitimacija kojom, nažalost, dokazuju da su neki od onih koji sada žive mesecima u mraku, nekada ratovali i odazvali se pozivu otadžbine. Ogorčeni što su opet zaboravljeni i bez dogovora nakon promene Vlade Srbije, Romi iz niškog naselja Crvena Zvezda najavili su radikalizaciju protesta na press konferenciji u Nišu.

Veteran, nekadašnji borac u ratu na Kosovu 1999. godine, sada živi u mraku. Ne može da sakrije bol, poniženje i suze zbog svega što njegova porodica i on trpe od države. U ovom niškom naselju živi oko 100 ljudi, a više od polovine su deca.

Ako sam dao glas SNS-u, imam pravo da pitam SNS – šta nam vi to radite? Za mene bi trebalo da bude struje jer sam državljanin Srbije, imam srpsku ličnu kartu i ovaj crni Rom je bio u ratu za Srbiju na Kosovu – navodi Ljubiša Vučković.

Kako stvari stoje, brojne porodice u ovom naselju zimu će dočekati bez stuje, u mraku.  “Pomozite nam da izađemo iz ovog mraka”, mole ovi ljudi.

Ljubiša Vučković (Foto: MIRC)

Tražimo samo najosnovnije za život, voda i struja su osnovno. Da možemo da se kupamo, da deca mogu da uče. Deca ne mogu da uče na sveću ili baterijsku lampu. Deca imaju po četiri ili pet meseci i ne znaju šta je struja. Ljudi, pomozite i kažite nam već jednom šta tražite više od nas – apeluje Anđela Vučković.

Na težak život u uslovima nedostojnim čoveka navikli su da žive, ali ih pogađaju komentari na medijske tekstove da su privilegovani i zaštićeni “poput belih medveda” i dodaje da će rešenje tražiti u prihvatnim centrima za izbeglice ili iseljeničkim vizama.

Obujte naše cipele svi koji mislite da smo mi privilegovani. Čitam komentare koje pišu, da smo mi građani prvog reda u tuđoj državi. Ako nismo dobrodošli, neka nam daju iseljeničke vize, pa kud koji mili moji ili ćemo da tražimo gde je najbliži prihvatni centar ili ćemo da se prijavimo kao izbeglice u sopstvenoj državi. Drugog izbora nemamo – kaže  Anđelka Vučković.

Predstavnici ovih porodica tvrde da dugove zbog kojih im je isključena struja nisu oni napravili jer su stari skoro 50 godina,  iz 1975. ili 1976. godine, dok su oni tu znatno kraće i dodaju da se ne slažu sa sporazumom o prihvatanju starih dugovanja, koji su potpisali čelnici Nacionalnog saveta.

Anđela Vučković

Time se od stanara tražilo nemoguće s obzirom na njihov materijalni status. U kontekstu izbora, tada 2020, njima je bila uključena struja, ali odmah nakon izbora je isto tako isključena. Postavlja se pitanje da li je EPS-u tada to bilo dovoljno legalno, pošto sada kažu da su zahtevi za priključenje nelegalni i nelegitimni – poručuje Stevica Nikolić iz Pokreta “Opre Roma”.

Kako navode iz ovog pokreta na sastanku sa nekadašnjom ministarkom Zoranom Mihajlovićevom utvrđeno da se podaci Grada Niša, EPS-a i EDS-a ne poklapaju i da je to iznenadilo čak i ministarku, koja je poručila da se prikupe tačni podaci na terenu za naredni sastanak. Na njeno mesto došla je Dubravka Đedović, ali poziv za novi sastanak još nisu dobili, već su poslali pozivno pismo premijerki Ani Brnabić.

Ističu da će čekati do kraja nedelje, a ako do tada problem ne bude rešen, radikalizovaće proteste. Traže da svaka kuća dobije svoje brojilo i da ne zavise od ostalih. Podsetimo, Romi su 10. oktobra protestovali ispred Gradkse kuće i zahtevali od nadležnih da dobiju struju, nekoliko dana kasnije upali su u Gradsku kuću u Nišu, kada su i dogovorili sastanak u Ministartvu.

Foto: MIRC

Najavljuju jedini spas vide u iseljeničkim vizama i u prihvatnim centrima za izbeglice. Pošto nakon sastanka sa ministarkom Zoranom Mihajlović nisu pozvani na novi, niti im neko od nadležnih odgovara, zajedno sa predstavnicima Pokreta “Opre Roma” najavljuju da će se u Sabornoj crkvi pomoliti “za nesavesne političare”.

U Nišu inače veliki broj porodica živi bez struje, procenjuje se oko 20-tak hiljada ljudi. Iako su početkom 2021. najavljivani dogovori o kojima je govorio i predsednik Vučić, neznatan broj porodica ponovo se priključio na mrežu i sklopio dogovor sa EPS-om.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button