Novosti

Prosjačenje i dalje veliki problem u Brčko distriktu

U ovoj godini zabilježen je porast prijavljenih osoba prema prekršajnim nalozima, u odnosu na prošlu godinu, i to za 48 osoba

M.Husić

Na području Brčko distrikta prosjačenje je odavno postalo veliki problem. Policija Distrikta, te ostale nadležne institucije rade svakodnevno na sprječavanju ove pojave, te koriste vrlo drastične mjere kao što je oduzimanje djece onima koji ih zlouptrijebljavaju.

„Brčanska Policija je tokom tekuće godine oduzela šestero djece nesavjesnim roditeljima koji su iskorištavali i tjerali djecu na prosjačenje, te su djeca smještena u sigurne ustanove, a roditelji su kažnjeni zatvorskom kaznom”, kazao je Dragomir Nišić, komandir Jedinice opšte Policije Distrikta.

Prema Nišićevim riječima činitelji ovih prekršajnih radnji su uglavnom povratnici, a u posljednje vrijeme na području Distrikta su se pojavile i osobe  iz susjednih država koje se bave prosjačenjem, koji su na području Distrikta uglavnom vikendom kada određene institucije ne rade.

“Izmjenom Zakona socijalne službe koji je stupio na snagu prošle godine, a odnosi se na ukidanje dječijeg dohotka onima koji ne pohađaju školu, znatno se smanjio broj djece na ulicama, ali nije u potpunosti prestao, jer nakon nastave ta su djeca ponovno na ulici”, zaključio je Nišić.

U ovoj godini zabilježen je porast prijavljenih osoba prema prekršajnim nalozima u odnosu na prošlu godinu, i to za 48 osoba.

Iz Policije još jednom napominju da kada dođete u susret sa osobama koje prosjače da im nipošto ne dajete novac i da takvu radnju odma prijavite lokalnoj Policiji na broj 122, jer novac koji dajemo tim osobama ili djeci u velikom broju slučajeva ne ide direkto njima nego osobama koje ih radno iskorištavaju i vrše trgovinu ljudima.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button