Novosti

Završeno 47. izdanje Mostarskog teatarskog festivala, nagrada za “Romsku bajku”

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu.

U četvrtak je završeno 47. izdanje Mostarskog tetarskog festivala – Festival autorske poetike te su dodijeljene nagrade za najuspješnije.

Dodijeljene su četiri ravnopravne nagrade “Mravac”, nagrada za dramaturgiju “Ljubica Ostojić”, nagrada za umjetničku hrabrost “Amra Prutina” i nagrada za životno djelo “Svjetlost Mostara”.

Četiri ravnopravne nagrade “Mravac” dobili su: Lana Đuričković za nenametljivo glumačko liderstvo u predstavi “Glasno kao šapat” (DIS Pozorišta mladih Banja Luka i Akademskog pozorišta “Branko Krsmanović” Beograd), predstava “Ožiljci” (Dramskog studija JU KSC Kakanj) za predstavu u cjelini, predstava “Rekla je NE” (Dječijeg pozorišta “EKO ART” Bugojno) za snažno umjetničko djelovanje na društvenu zbilju i predstava “Romska bajka” (Mostarskog teatra mladih) za predstavu u cjelini.

Nagrada “Ljubica Ostojić” za najbolju dramaturgiju dodijeljena je Emini Kovačević za dramaturgiju predstave “Sjetva” (Mostarskog teatra mladih).

Ranije je odlučeno da se nagrada “Amra Prutina” za umjetničku hrabrost dodjeli ansamblu predstave “Uspavanka za Mladenku”, a nagrada “Svjetlost Mostara” Gradimiru Gojeru za pedesetogodišnju posvećenost umjetnosti kazališta, priopćeno je iz Mostarskog teatra mladih.

O predstavi “Romska bajka”

Podsjetimo, predstava “Romska bajka” je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić. U predstavi igraju Sara Kljajić, Emana Tabaković, Almedina Mukabel, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu. Cilj ove predstave je upoznati, prije svega mlade ljude, sa kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju.

Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo sa generacije na generaciju. Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button