Novosti

Općina Centar osigurala besplatan prijevoz za učenike sa teškoćama u kretanju i njihove pratioce

Općina Centar Sarajevo je izdvojila 35.000 KM za prijevoz učenika sa teškoćama u kretanju i njihove pratioce. Troškovi se refundiraju djeci predškolskog uzrasta, te učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su nastanjeni i prijavljeni u općini Centar.

Refundaciju troškova prevoza moguće je dobiti za potrebe odlaska i povratka za javni linijski saobraćaj (mjesečni kupon za učenika i pratioca) ili za troškove prijevoza učenika s teškoćama u kretanju koji koriste putnički automobil, bez obzira na udaljenost od mjesta stanovanja do škole.

Iz Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar obavijestili su da obrazac za prijavu za naknadu troškova prijevoza učenika sa teškoćama u kretanju je moguće pronaći na web stranici Općine Centar u rubrici elektronski formulari/Obrazovanje,sport, kultura i mladi: https://www.centar.ba/stranica/obrazovanje-sport-kultura-i-mladi, na Info pultu ili u šalter sali Općine Centar.

U obrascu je navedena dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje ovog prava poput potvrde o upisu u tekuću školsku godinu, rješenja o invalidnosti, izjava o udaljenosti obrazovne ustanove od mjesta prebivališta, te kopija bankovnog računa zbog uplate sredstava. Sva navedena dokumentacija se može priložiti u originalu ili ovjerenoj kopiji.

Zahtjev se Službi za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport može poslati individualno, a također to može učiniti i školska ustanova u ime svojih učenika.

Besplatan prijevoz učenika starosti od 6 do 16 godina realizuje se na osnovu Sporazuma o zajedničkoj saradnji između Općine Centar i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Srodni artikli

Back to top button