NovostiRegion

Projekat u Kragujevcu: Mnogi Romi ne znaju svoj maternji jezik

U okviru projekta realizovane su brojne aktivnosti u cilju afirmacije i popularizacije romskog jezika i izučavanja kulturnog identiteta Roma, kao i edukativne aktivnosti usmjerene prema romskoj zajednici u gradu Kragujevcu

D.Mrkić

Povodom završetka projekta „Me sem Rom – program afirmacije i popularizacije romskog jezika i izučavanja kulturnog identiteta Roma“ koji je grad Kragujevac realizovao u partnerstvu sa Obrazovno-kulturnom zajednicom Roma “Romanipen“ u Srbiji, održana je završna konferencija u zgradi Grada.

Projekat je finansiran iz budžetskog fonda za nacionalne manjine za 2021. godinu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

U okviru projekta realizovane su brojne aktivnosti u cilju afirmacije i popularizacije romskog jezika i izučavanja kulturnog identiteta Roma, kao i edukativne aktivnosti usmjerene prema romskoj zajednici u gradu Kragujevcu.

Fokus aktivnosti bio je usmjeren na april i maj mjesec i obilježavanje Svjetskog dana Roma. Zatim, bila je organizovana i Nedjelja romske kulture u okviru koje su realizovane brojne aktivnosti kao što su književno veče, izložba slika, projekcija filma i seminar o kulturnom identitetu Roma.

“Fokus nam je bio na tome da široj javnosti i većinskoj populaciji predstavimo kulturu i stvaralaštvo Roma. Prepoznat je problem da se gubi veza sa značajnim elementom našeg kulturnog identiteta kao što je romski jezik. Veliki broj romske djece, nažalost, ne zna svoj maternji jezik”, kazao je Božidar Nikolić, predsjednik Obrazovno-kulturne zajednice Roma “Romnipen“.

Gordana Damnjanović, članica Gradskog vijeća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu istakla je da se grad Kragujevac trenutno nalazi u procesu izrade Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja, u čemu ima podršku GIZ-a. Potpisan je sporazum o saradnji na drugoj fazi projekta „Romacted“.

“Veoma smo aktivni kada je riječ o svim oblastima iz nacionalnog strateškog dokumenta – obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita, kultura itd. Ali, bez obzira na dekadu Roma, još uvijek je potrebno dodatno podsticati oblast stanovanja i zapošljavanja”, kazala je Damnjanović.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button