Novosti

U Potočarima obilježena 27. godišnjica genocida u Srebrenici: Ukopano pedeset žrtava

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine.

L.T.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen je ukop za 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Ukopano je 50 žrtava, za koje su porodice dale saglasnost. Treba naglasiti da nijedan skelet nije kompletiran.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

Osim Salima, ove godine ukopana su  još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina: Smajlović Vahid (1978) i Muminović Elvir (1978).

Najstarija žrtva ukopana ove godine je Krdžić Husejin. On je imao 59 godina kada je ubijen u julu 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 2007. godine prilikom ekshumacije u Kamenici. U momentu smrti 59 godina je imao i Selimović Adil.

Ukopani su: Šaban Ademović, Sabrija Aljić, Šaban Avdić, Munib Bektić, Džemil Dedić, Mevlid Dudić, Mustafa Džananović, Kiram Đozić, Nezir Efendić, Mevludin Ferhatović, Salim Gabeljić, Sead Gojčinović, Salko Hadžić, Hajrudin, Salko i Almir Halilović, Esnaf, Samir i Semir Hasanović, Hamdija i Sead Hasić, Sead, Sajit i Hajdin Hukić, Mevludin i Mustafa Husić, Smajo, Mehmed i Nesib Ibrahimović, Sakib Jahić, Mehmedalija Jugović, Nermin Kaljević, Smajil Karić, Husejin Krdžić, Edhem Merdžić, Mustafa Mešanović, Ramiz Mujčinović, Suad Mujić, Elvir Muminović, Salim i Muriz Mustafić, Smajo Nukić, Senad Osmanović, Ismajil Pilav, Rahmo i Mensur Rahmić, Adil Selimović, Salčin Sinanović, Vahid Smajlović i Senahid Šečić.

Ove godine je prvi put “Srebrenički inferno” izveo hor djece iz Srebrenice.

Današnjem obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici prisustvovale su brojne delegacije iz regiona, Evrope i svijeta, koje su položile cvijeće i odale počast žrtvama ukopanim u Memorijalnom centru u Potočarima.

Prema riječima Hamdije Fejzića, predsjednika Organizacionog odbora obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, komemoraciji i dženazi u Potočarima danas je prisustvovalo više od 30.000 ljudi.

Kao i svake i ove godine jedna od poruka je da se nikada ne dogodi i ne ponovi Srebrenica.

Više od 8.000 većinom bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine. Protjerano je više od 40.000 osoba među kojima se mnogi nikada nisu vratili u prijeratne domove.

Genocid u i oko Srebrenice potvrđen je brojnim presudama međunarodnih sudova, kao i sudova u regionu, kojima je sudski činjenično, a temeljeno na relevantnim materijalnim dokazima/dokumentima, svjedočenjima i vještačenjima, verificiran najteži zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Za genocid u Srebrenici osuđeni su i najviši civilni i vojni dužnosnici RS – Radovan Karadžić, prvi predsjednik RS i vrhovni komandant Vojske RS (VRS), koji je u martu 2019. godine u Haagu osuđen pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH (1992-1995.).

Karadžić je u maju 2021. godine iz Pritvorske jedinice u Haagu prebačen na izdržavanje kazne u zatvor u Velikoj Britaniji.

Također, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a Ratko Mladić je na doživotni zatvor osuđen pravomoćno 8. juna 2021. godine, čime je Apelaciono vijeće MMKS-a potvrdilo prvostepenu kaznu, izrečenu za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, odnosno, udružene zločinačke poduhvate, ubistva, progone, terorisanje civila i uzimanje talaca.

Proglašavajući Mladića krivim za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je u prvostepenom postupku utvrdio da je imao genocidnu namjeru da uništi Bošnjake u Srebrenici kao značajan dio zaštićene grupe, a dokaz za tu njegovu namjeru, po presudi, bila je poruka Srebreničanima da “mogu opstati ili nestati”.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button