Novosti

U Vijeću Evrope otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

Izložba "Slušajte" ("Listen") fokusirana je na kolekciju iz Ukrajine gdje Muzej ratnog djetinjstva ima ured, ali također donosi nekoliko priča iz Bosne i Hercegovine te s Kosova, kao i priče djece izbjegle iz Afganistana i Sirije u Evropu

Saopćenje, Foto FENA/Muzej ratnog djetinjstva

Izložba “Slušajte” Muzeja ratnog djetinjstva (MRD) otvorena je u Vijeću Evrope u Strasbourgu.

Otvorili su je predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Kox i komesarka Vijeća za ljudska prava Dunja Mijatović.

Izložba “Slušajte” (“Listen”) fokusirana je na kolekciju iz Ukrajine gdje Muzej ratnog djetinjstva ima ured, ali također donosi nekoliko priča iz Bosne i Hercegovine te s Kosova, kao i priče djece izbjegle iz Afganistana i Sirije u Evropu.

Predsjedavajući Tiny Kox podsjetio je da se radi o Muzeju dobitniku Muzejske nagrade Vijeća Evrope  te naglasio da kolekcija Muzeja omogućava bolje razumijevanje o tome šta rat zaista jeste.

Kox je najavio da će Parlamentarna skupština već tokom ovog zasjedanja raditi na razvoju uputa za države članice kako bi bile usvojene politike o zaštiti djece u ratom izazvanim krizama.

Komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović podsjeća da je u Evropi više puta rečeno „nikad više“.

I pored toga, već više od tri mjeseca rat uništava živote miliona djece Ukrajine. Svaki novi dan rata povećava dugoročne devastirajuće posljedice za djecu u Ukrajini i širom Evrope. Imamo zajedničku odgovornost da čujemo glasove djece i da zaustavimo njihovo stradanje – rekla je Mijatović.

Na otvorenju izložbe su govorili i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović, kao i projekt-menadžerica iz ureda MRD-a u Kijevu Svitlana Osipchuk.

Halilović je zatražio snažniju podršku Evrope za djecu Ukrajine.

Svi mi, cijela jedna generacija ljudi u Bosni čije djetinjstvo Evropi nije bilo previše važno, danas gledamo u tu Evropu i očekujemo od nje više podrške za Ukrajinu. Očekujemo veće jedinstvo evropske zajednice, očekujemo da ona pokaže da djelima stoji iza vrijednosti za koje se zalaže. Svjedočimo da Evropa djeluje odlučnije u slučaju Ukrajine nego u slučaju BiH, ali to još uvijek nije dovoljno. Dok otvaramo ovu izložbu, djeca u Ukrajini i dalje stradaju. Nadam se da će svi koji vide ovu izložbu biti motiviraniji da glasno zahtijevaju konkretnu pomoć kojom Ukrajina može obezbijediti  sigurnost svoje djece – kazao je Halilović.

Osipchuk je na otvaranje izložbe stigla iz Kyiva te u emotivnom obraćanju podsjetila da je dvije trećine djece u Ukrajini direktno pogođeno ratom.

Moje srce je slomljeno činjenicom da naš muzej sada može dokumentovati toliko novih iskustava. Voljela bih da se to nikad nije desilo. Molim vas da budete uz Ukrajinu i djecu Ukrajine – apelovala je Osipchuk.

Nakon izložbe u Vijeću Evrope, Muzej ratnog djetinjstva nastavlja aktivnosti putujućom izložbom u Bihaću, nakon čega će do kraja godine gostovati u Bratislavi, Pragu, Hagu i Beču, saopćili su organizatori izložbe.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button