Novosti

Sedamnaest godina najznačajnije podrške u obrazovanju Roma u BiH

U školskoj 2021/2022. godini, donatorskim sredstvima Fonda otvoreno društvo BiH, CCFD i drugih, stipendiranjem u vrijednosti od 114.600 KM, podržano je redovno školovanje 114 učenika i studenata romske nacionalne manjine

A.A.

Juče su se stipendisti Udruženja “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak“ okupili u Dječijoj kući u Sarajevu, gdje su im uručene posljednje dvije rate stipendije.

U školskoj 2021/2022. godini, donatorskim sredstvima Fonda otvoreno društvo BiH, CCFD i drugih, stipendiranjem u vrijednosti od 114.600 KM, podržano je redovno školovanje 114 učenika i studenata romske nacionalne manjine.

Program podrške, realizuje se punih 17 godina i jedan je od najuspješnijih projekata podrške u obrazovanju Roma u BiH.

Edna Sarajlić, stipendistica je dvije godina. Studentica je Medicinskog fakulteta, a stipendija za nju znači mnogo.

Kao studnetica koja ne studira u svom grad, koja vozari i stanuje u drugom gradu, stipendija mi mnogo znači u finansijskom smislu”, govori Edna.

Adelina Sejdić  je učenica trećeg razreda Gimnazije  “Visoko”, jezički smjer. Tri godine je stipendistica ovog udruženja, kaže da stipendija za nju znači podršku koja joj je neophodna, a isto govori i Anes Seferović, takođe iz Visokog, učenik je JU MSŠ“ Hazim Šabanović”.

“Stipendija mi pomaže da na neki način pomognem roditeljima i pomognem sebi, da ne bih ovisio o roditeljima. Jako sam zahvalan Udruženju”- istiće Anes.

Foto: Newipe

Iz Udruženja kažu da su ponosni na činjenicu da je uspješno realizirana 17. godina stipendiranja pripadnika romske nacionalne manjine.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button