EU RomaNovosti

Vijeće Evrope: Negativan utjecaj pandemije na ranjive grupe, rasizam, zastrašivanje osoba trendovi u 2021. godini

U izvještaju se posebno ukazuje na rasno profiliranje prilikom zaustavljanja i pretresa, upotrebu rasističkog jezika i prekomjernu upotrebu sile protiv pojedinaca, što nije bilo usmereno samo na pojedinačne žrtve, već i na stigmatizovane zajednice u cjelini

Glavni trendovi 2021. godine bili su štetan utjecaj pandemije na osjetljive grupe, rasizam u policiji i zastrašivanje LGBTI osoba, navodi se u objavljenom izvještaju Komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) Vijeća Evrope.

Pandemija virusa Covid-19 dovela je do povećane digitalizacije usluga u sektoru obrazovanja, zdravstva i u izdavanju boravišnih ili radnih dozvola, što je dodatno marginalizovalo osjetljive grupe koje nisu bile u poziciji da koriste digitalne tehnologije, navodi se u godišnjem izvještaju.

Migranti su bili često prezastupljeni u sektoru usluga, gdje rad na daljinu i rad od kuće nisu bili mogući tokom pandemije, te su bili više izloženi virusu.

Produženi lockdown i njegove ekonomske posjledice teško su pogodile sektor ugostiteljstva, hrane, zabave i turizma, kao i sivu ekonomiju u kojoj su mnogi imigranti zaposleni.

„U području obrazovanja, različita ograničenja vezana uz Covid nametnuta školama negativno su utjecala na djecu koja su već bila suočena s najvećim poteškoćama, poput djece migranata i Roma: online nastava često je bila problem zbog nedostatka prikladnog prostora, opreme i interneta. Dok su u nekim zemljama vlasti poduzele mjere kako bi pomogle djeci u nepovoljnom položaju, to nije bio slučaj u svim državama članicama Vijeća Evrope“, navodi se u izvještaju.

Rasizam u policiji i dalje je problem u brojnim zemljama, uključujući i u kontekstu sprovođenja ograničenja vezanih za pandemiju.

U izvještaju se posebno ukazuje na rasno profiliranje prilikom zaustavljanja i pretresa, upotrebu rasističkog jezika i prekomjernu upotrebu sile protiv pojedinaca, što nije bilo usmereno samo na pojedinačne žrtve, već i na stigmatizovane zajednice u cjelini.

„Žrtve takvih praksi često se osjećaju nedovoljno podržanim od strane vlasti“, stoji u izvještaju.

Dodaje se da su neke države preduzele mjere za rješavanje ovih problema, uključujući kroz nezavisne mehanizme za žalbe i poboljšanu policijsku obuku i kroz nastojanja da diverzifikuju policijske snage.

Kako se ističe, pandemija je također imala negativne posljedice i na LGBTI zajednicu.

„Mlade LGBTI osobe koje su još uvijek živjele s roditeljima često su bile izložene nepoštivanju i zastrašivanju. Psihosocijalno savjetovanje koje nude nevladine organizacije postalo je ograničeno. Uglavnom, u nekoliko država javila se snažna politička retorika protiv takozvane ‘LGBTI ideologije’ ili ‘rodne ideologije’ koja je pojačana u medijima i u općem javnom diskursu. Ovi stavovi su postali više ukorijenjeni usvajanjem zakona koji su posebno usmjereni na LGBTI osobe i njihova prava ili na pružanje informacija o homoseksualnosti i rodnom identitetu u javnim institucijama i okruženjima, kao što su škole i oglašavanje. I dalje je veoma rijetko da visoki zvaničnici osude ovakve napade i jasno se javno usprotive takvim stavovima“, stoji u izvještaju.

Povodom objavljivanja godišnjeg izvještaja za 2021. godinu, predsjednica ECRI Maria Daniella Marouda izjavila je da se opasnost od ultranacionalističkih političkih izjava i govora mržnje nikada ne smije potcijeniti.

„Ovo je ultranacionalistički politički diskurs i propaganda koja je prethodila i prati tekuću agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022. godine i rezultirala je ogromnom patnjom ukrajinskog naroda“, naglasila je Marouda.

Također je pohvalila vlasti i aktere civilnog društva u članicama Vijeća Evrope koji nude zaštitu ljudima koji bježe iz Ukrajine i pozvala da se istraže izvještaji o neopravdanom različitom tretmanu Roma i ljudi afričkog ili azijskog porijekla koji dolaze iz Ukrajine.

„Svim ljudima koji bježe od rata i drugih vanrednih situacija, bez obzira na njihovo nacionalno ili etničko porijeklo, državljanstvo, boju kože, vjeru, jezik, seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, treba odmah pružiti adekvatnu zaštitu“, kazala je Marouda.

U saopćenju se dodaje da je nadzorni rad ECRI-a u vezi sa rasizmom i netolerancijom u Rusiji prekinut kada je Komitet ministara Vijeća Evrope odlučio da je isključi iz članstva zbog agresije na Ukrajinu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button