Novosti

U Trebinju će biti upućen prijedlog za besplatnu zdravstvenu zaštitu Roma

Projekat „Žena Romkinja – pravo i šanse za ravnopravnost“ finansijski je podržao Centar za jednakost i ravnopravnost spolova RS u okviru FIGAP II programa

U okviru projekta „Žena Romkinja  – pravo i šanse za ravnopravnost“ Udruženje Međunarodni centar za promociju ljudskih prava iz Trebinja uputit će inicijativu gradskoj upravi da Romi imaju besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu u trebinjskom Domu zdravlja, kazala je predsjednica Udruženja Aleksandra Vuković na završnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

„Predložili smo da se između Doma zdravlja i gradske uprave potpiše memorandum o saradnji  kako  Romi ne bi plaćali participaciju prilikom liječenja u ovoj zdravstvenoj ustanovi. To je jedan veliki pomak u zdravstvenoj zaštiti Roma,  bili bi prvi primjer u BiH, koji bi mogli da slijede i ostale lokalne zajednice“, istakla je Vuković.

Kako je dodala, prijedlog će biti upućen i Savezu opština i gradova Republike Srpske.

„Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS smo poslali prijedlog za izmjenu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, prema kome bi se, po uzoru na zakone Srbije, u naš pravni sistem uvele norme koje definišu kategorije teže zapošljivih osoba. Tu bi  se našli i pripadnici romske populacije, s obziroma na njjihov nizak stepen obrazovanja i slabije zdravstveno stanje“, kazala je.

Također je podsjetila da se u provedenim istraživanjima oko 80 posto Trebinjaca izjasnilo da su Romi najviše diskriminisana nacionalna manjina, te da i romska populacija dijelom snosi odgovornost za svoj položaj u društvu.

„Građani smatraju da bi Romi trebali više da se društveno-politički angažuju i  obrazuju. Najveći broj ispitanika nije imao predrasude oko doseljavanja romske porodice u njihovo bliže okruženje ili rad u zajedničkim radnim prostorijama, a jedan dio bi to prihvatio sa određenom uzdržanošću“, rekla je Vuković.

Dodala je da je provedeno istraživanje i među Romima, a zaključak je da Romi ne smatraju u velikom broju da su diskriminisani, te da je veliki broj njih nepismen, oko 77 posto, pa  treba više raditi na obrazovanju mladih generacija ove populacije.

Projekat „Žena Romkinja – pravo i šanse za ravnopravnost“ finansijski je podržao Centar za jednakost i ravnopravnost spolova RS u okviru FIGAP II programa.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button