EU RomaNovosti

Fondacija za otvoreno društvo planira osnovati najveću Evropsku romsku fondaciju

Već 30 godina OSF predvodi borbu nevladinog sektora za ravnopravnost i politički angažman romske zajednice u Evropi, koja ima 12 miliona članova

Fondacija za otvoreno društvo (OSF) objavila je svoju predanost stvaranju i ulaganju u novu, evropsku, nezavisnu romsku fondaciju. Pod vodstvom Željka Jovanovića, aktuelnog direktora Ureda za romske inicijative u OSF-u, nova fondacija postaće najveća evropska fondacija za Rome.

Fondacija za otvoreno društvo finansirat će novu fondaciju tokom 10 godina, koja će nastaviti rad OSF-ovog programa koji se tiče Roma.

“Ponosan sam što mogu na Međunarodni dan otpora Roma najaviti da svoju dugoročnu predanost Romima podižemo na sljedeći nivo”, rekao je 16. maja George Soroš, osnivač i predsjednik Fondacije za otvoreno društvo.

Kako je dodao, pomoći će izgraditi Evropsku fondaciju koju vode Romi.

“Ovo je ključni sljedeći korak u našem ulaganju u romske lidere koji su ponosni na svoje porijeklo, posvećeni svojim zajednicama i sposobni odgovoriti na izazove našeg vremena. Naša podrška Romima jedna je od aktivnosti moje Fondacije na što sam najponosniji. Nastojat ćemo osigurati uspjeh ove fondacije. Nadam se da će ovaj obećavajući napor podržati oni koji vjeruju u Evropu jednakosti i pravde za sve”, rekao je Soroš.

Već 30 godina OSF predvodi borbu nevladinog sektora za ravnopravnost i politički angažman romske zajednice u Evropi, koja ima 12 miliona članova.

“Sanjali smo, nadali se i naporno radili da se ovo desi. Nakon 30 godina romskih programa sada smo spremni izgraditi i voditi fondaciju koja će doprijeti do vise evropskih zemalja”, rekao je Jovanović, te dodao da je cilj izgraditi političko sudjelovanje Roma i njihovo samoorganiziranje na jedinstvenom nivou kako bi se romski glasovi čuli, a ideje jednakosti i pravde za sve u Evropi imale snažnog sponzora.

Nova fondacija trebala bi početi s radom do oktobra 2023. godine. Stvorit će i proširiti mrežu evropskih inicijativa koje se tiču Roma uz aktivnu podršku OSF-a i mnogih drugih finansijera kao što su Fond za obrazovanje Roma, Evropski romski institut za umjetnost i kulturu, Inicijativa za razvoj romskog poduzetništva i razni romski pokreti kao što su Aresel u Rumuniji, Opre Roma u Srbiji, Kethane u Italiji, Romska stalna konferencija u Bugarskoj, Avaja u Sjevernoj Makedoniji i drugi.

(Newipe)

Izvor
www.opensocietyfoundations.org

Srodni artikli

Back to top button