Ljudi

Butik za svu našu djecu, za sve naše ljude

Butik radi na principu da od sugrađana primaju donacije odjeće i obuće, od kojih se biraju najkvalitetniji i najmoderniji komadi. Dio odjeće, donira se dalje socijalno ugroženim osobama u Mostaru.

Tekst i fotografija: Amra Ahmetović

Udruženje građana „Naša djeca – Our Kids u Bosni i Hercegovini“ je udruženje djece i mladih  bez roditeljskog staranja i osoba sa invaliditetom, nastalo s idejom da pruža pomoć i podršku mladima koji nakon navršene 18. godine, moraju napustiti domove za djecu bez roditeljskog staranja i započeti samostalan život.

Činjenica da mladi po izlasku iz domova ostaju prepušteni sami sebi, bez bilo kakvog vida podrške, podstaklo je ove entuzijaste da pokrenu udruženje.

“Pomažemo im da razviju vještine u kućanskim poslovima, steknu radne navike, pronađu zaposlenje, upravljaju novcem, nastave obrazovanje, kao i u svemu ostalom od čega se sastoji samostalan mladi život, rekla je predsjednica Udruženja, Sunčica Kragulj.

Kroz projekt “Kuća na pola puta“ mladim korisnicima ”Our kids” pruža mjesto za život koji smatraju domom, a obučavaju ih i osnovnim životnim vještinama. Također, teže ka njihovoj samostalnosti i društvenoj uključenosti.

Trenutno je programom ”Our kidsa” podržano jedanaest korisnika od kojih su većina bivši štićenici Dječjeg doma Mostar. Oni borave u dvije kuće – u Bajatovoj u Mostaru i Velinoj ulici u Vrapčićima kod Mostara.

Ovo Udruženje je otvorilo Second hand butik „Prijatelji – Friends“ u cilju razvijanja radnih navika i vještina korisnika. Udruženje je registovalo društvo sa ograničenom odgovrnošću koje, iako će raditi društveno korisne aktivnosti u korist djece i omladine bez roditlejskog staranja, ipak neće biti oslobođeno naknada, te istim podliježe kao i svaki drugi privatni poduzetnik .

Zaposlene su 4 radnice, od kojih su 3 mlade žene sa poteškoćama u razvoju.

Zaposlenice ne kriju sreću i zadovoljstvo što prvi put imaju priliku stupiti u radni odnos. Istiću kako je ovo novo i veliko iskustvo za njih i kako sa puno ljubavi obavljaju svoje obaveze-

Dugo sam već ovdje, super je, lijepo je. Volim da radim. Kada dođu mušterije, osmijeh na lice i radim, a imam najbolje mušterije u BiH“, rekla je Zejna Tule, jedna od zaposlenica.

Butik radi na principu da od sugrađana primaju donacije odjeće i obuće, od kojih se biraju najkvalitetniji i najmoderniji komadi. Dio odjeće, donira se dalje socijalno ugroženim osobama u Mostaru.

Kupovinom kod nas direktno podržavate održivost radnih mjesta kreiranih za mlade osobe koje bi inače imale velike poteškoće pronaći stalni posao u našem društvu punom predrasuda i ograničenih mogućnosti“, ističe direkotica butika Sunčica Kragulj.

Ovo udruženje omogućava kvalitetnije uvjete života i trajnu samomstalnost djeci i mladima bez roditeljskog staranja u društvenoj zajednici, a sve s ciljem da žive rapropravan život.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button