EU RomaNovosti

Human Rights Watch: Romske izbjeglice iz Ukrajine suočavaju se sa segregacijom U Moldaviji

Borci za prava Roma i volonteri rekli su za Human Rights Watch da su uslovi u Maneju lošiji od onih u drugim objektima. Evropski centar za prava Roma (ERRC) saopćio je da su uslovi u Maneju “neadekvatni” i “loši”

Moldavske vlasti namjerno smještaju većinu romskih izbjeglica odvojeno od ostalih koji bježe od rata u Ukrajini, na način koji predstavlja nejednak i diskriminirajući tretman, kazali su danas iz organizacije Human Rights Watch.

Vlasti su dopuštale i u nekim slučajevima usmjeravale osoblje i volontere da uskrate romskim izbjeglicama smještaj u objektima za smještaj izbjeglica.

“Moldavske vlasti ponudile su podršku ljudima koji bježe iz Ukrajine, ali to ne opravdava segregaciju romskih izbjeglica”, rekla je Anastasia Kroupe, pomoćnica istraživača za Evropu i srednju Aziju u Human Rights Watchu.

Kako je istakla, bez obzira na ekonomske i socijalne probleme s kojima se Moldavija suočava, vlada ima odgovornost osigurati da izbjeglice ne budu diskriminisane na temelju etničke pripadnosti.

Od 24. februara 2022. više od 471.000 izbjeglica prešlo je u Moldaviju iz Ukrajine, što je najveći priliv po glavi stanovnika u ovu susjednu zemlju. U Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, boravilo je oko 87.700 izbjeglica.

U svom istraživanju Human Rights Watch utvrdio je da postoji praksa koja se temelji na dogovorenoj politici segregacije romskih izbjeglica u određenim državnim prihvatnim centrima, i uskraćivanje smještaja romskim izbjeglicama zajedno s drugim izbjeglicama u alternativnim državnim centrima.

Od sredine marta gotovo sve romske izbjeglice za čije se zbrinjavanje pobrinula vlada smještene su u ranije napuštenu univerzitetsku zgradu Fakulteta za međunarodne odnose, političke nauke i javnu upravu. Mnogi su tamo prebačeni iz Sportske arene Manej, dok su oni koji su kasnije došli kazali da su tamo upućeni s granice, željezničke stanice ili prihvatnog centra MoldExpo, a da nisu bili obaviješteni o drugim mogućnostima smještaja.

Borci za prava Roma i volonteri rekli su za Human Rights Watch da su uslovi u Maneju lošiji od onih u drugim objektima. Evropski centar za prava Roma (ERRC) saopćio je da su uslovi u Maneju “neadekvatni” i “loši”.

Volonteri koji su radili na pronalaženju smještaja za izbjeglice rekli su da su od početka krize neki administratori centara odbijali prihvatiti romske izbjeglice. Vladin dužnosnik rekao je volonterima da trebaju utvrditi etničku pripadnost izbjeglica prije nego što ih smjeste u stambeni prostor kako bi izbjegli probleme, čak iako su priznali da je to oblik rasnog profiliranja.

Osoblje i volonteri u izložbenom centru u Kišinjevu, MoldExpo, koji služi kao najveći prihvatni centar u zemlji, rekli su da gradske vlasti imaju nepisanu “politiku” kojom se skoro svim Romima uskraćuje pravo stanovanja u centru.

“Vlada je naredila da ovo nije mjesto za Rome”, rekao je zaposlenik MoldExpa.

Vlada Moldavije nije odgovorila na upite Human Rights Watcha, a ova organizacija poručila je da Moldavske vlasti trebaju hitno okončati svaku politiku, službenu ili neslužbenu, koja segregire Rome i poduzeti korake za suzbijanje diskriminatornih stavova prema Romima, uključujući romske izbjeglice iz Ukrajine.

Srodni artikli

Back to top button