Novosti

Brčko, mjesto istinske tolerancije, suživota i suradnje

Presjedavajući Vijeća nacionalnih manjina, Asmir Husić, istakao je kako je vrlo važno promovirati kulturne različitosti koje su prisutne u Distriktu

Tekst i fotografije: M.H.

U organizaciji Mreže „Promoviši pozitivno“, Ureda OSCE-a u Brčkom i  Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta, juče je u Brčkom obilježen Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Cilj obilježavanja je, između ostalog, bio je pokazati da je Brčko mjesto istinske tolerancije, suživota i suradnje, istaknuli su organizatori. Kroz ovaj događaj su promovisane kulture svih naroda koji žive na područiju Distrikta.

Ovim povodom na Trgu mladih je upriličena podjela promotivnih materijala, a potom je u Skupštinskoj sali održana je diskusija na temu „Jačanje suradnje Vijeća nacionalnih manjina i vladinog i nevladinog sektora u Brčkom“ na kojoj su sudjelovali predstavnici Ureda OHR-a i OSCE-a, čelnici brčanske izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnici nevladinih organizacija.

Admir Kadić

Ovaj skup je dokaz da međunarodne institucije kao što je i Ured OSCE-a u Brčkom nastoje podržati izgradnju tolerancije, suživota i, na kraju krajeva, i kroz novoformirano Vijeće nacionalnih manjina, želimo pomoći i u jačoj saradnji nevladinog sektora s Vijećem, ali i svakako s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te nacionalnih kulturnih udruga koja su ovdje s nama“, kazao je Admir Kadić, ispred Mreže „Promoviši pozitivno“.

Presjedavajući Vijeća nacionalnih manjina, Asmir Husić, istakao je kako je vrlo važno promovirati kulturne različitosti koje su prisutne u Distriktu.

Asmir Husić

Upravo zato smo tu kao Vijeće nacionalnih manjina da doprinesemo i pokažemo kulturalnu različitost našeg grada i da pokažemo da je ona zapravo bogatstvo Brčko distrikta BiH“, kazao je Husić.

Skupštinsko Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava godinu dana je radilo na formiranju Vijeća manjina s ciljem pružanja podrške kulturnim, ideološkim, ali i drugim različitostima, naglasila je Milijana Simić, presjedavajuća Povjerenstva.

„Nama je drago što su se nakon formiranja u vrlo kratkom vremenskom razdoblju okupili, napravili ovakve aktivnosti i promovirali svoje udruge i svoje vrijednosti“, kazala je Simić.

Miljana Simić

Današnju aktivnost podržao je i Ured gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

„Mi smo svi različiti jer smo jedinstveni i upravo zbog toga je posebnost ovog cijelog svijeta; bez raznolikosti bilo bi nam vrlo dosadno. Sigurna sam da i Brčko distrikt BiH može upravo prenijeti poruku da tri konstitutivna naroda, naše Vijeće nacionalnih manjina i svi ostali savršeno predstavljaju Distrikt baš onakav kakav jeste – različit, ali tako savršen“, kazala je savjetnica gradonačelnika Tea Ružić.

Tea Ružić

Na jučerašnjoj diskusiji usvojeno je i nekoliko zaključaka od kojih je svakako najznačajniji da je Brčko distrikt do sada postigao dovoljnu razinu tolerancije i suživota, ali i da to i dalje, konstantno, treba nadograđivati za što je naročito zadužen nevladin sektor.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button