Novosti

Nicolae: Vijesti su svugdje iste, ali su opasnosti s kojima se suočavamo različite

Najvažnija tema o kojoj se danas može pričati je tema lažnih vijesti, dezinformacija, misinformacija i onog što je novi, vrlo opasan termin, a to je deepfake, izjavila je direktorica rumunske novinske agencije AGERPRES Claudia Nicolae, koja je učestvovala u proljetnoj konferenciji Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) održanoj u Sarajevu o temi “Činjenice i fikcija u ratu i pandemiji” čiji je domaćin bila Federalna novinska agencije (FENA).

U izjavi za Fenu istakla je kako prije panedmije koronavirusa nismo toliko razmišljali o dezinformacija i misinformacijama, ali da sada imamo audio i video zapise kojima ne možemo vjerovati i da se dolazi u situaciju da ne znamo kome ustvari možemo vjerovati.

Mišljenja je da je to pitanje za sve novinare te kada se novinari i predstavnici novinskih agencija okupe na diskusijama i razmisle o novim temama i novim idejama to može biti rješenje za sve novinare u situacijama kada su suočeni s ovim opasnostima.

Nadamo se da ćemo moći iznaći rješenje koje će svi moći koristiti. Vijesti su svugdje iste, ali su opasnosti s kojima se suočavamo različite. Možda postoje neka rješenja koja se mogu primijeniti u vašoj zemlji, u radnoj etici, i za te probleme su rješenja prisutna, ali su svima potrebna – zaključila je.

Nacionalna novinska agencija AGERPRES najstarija je rumunska novinska agencija i prva autonomna agencija u Rumuniji. Osnovana je 1889. godine, a služi kao “brza i tačna usluga svih vijesti od općeg ili posebnog interesa”.

Posjeduju najveću arhivu fotografija iz Rumunije, kao i internu i vanjsku uslugu fotografija koja u stvarnom vremenu pruža više od 1.000 fotografija.

EANA okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke globalno najuticajnijih medija. Fena je jedina agencija iz Bosne i Hercegovine koja je punopravna članica EANA-e od 2017. godine.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button