Novosti

Treća Bh. povorka ponosa 25. juna u Sarajevu pod sloganom „Porodično okupljanje“

D.M.

Članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Dina Bajraktarević na današnjoj konferenciji za novinare najavila je održavanje treće povorke ponosa 25. juna pod sloganom „Porodično okupljanje“.

„Slogan smo simbolično odabrali zbog trenutne društveno-ekonomske situacije, a koja se odnosi na nezaposlenost, poskupljenja, i krize sa kojima se suočavamo, narušeno mentalno zdravlje koje utiče na sve građane i građanke BiH, pa tako i na LGBT osobe, a zapravo ti problemi se najviše odražavaju kroz porodicu, zajednicu i međuljudske odnose“, kazala je Bajraktarević.

Dodala je da povorkom ponosa žele da grade budućnost u kojoj će svaka osoba biti prihvaćena.

„Lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe su sastavni dio bh. društva, pa samim time i sastavni dio svake porodice. Ne možemo pričati o pravima LGBT osoba, a da ne pričamo o porodici. Sve ono što se dešava jednoj LGBT osobi, dobro ili loše, direkto utiče na porodičnu harmiju, a samim time i na društvo u cjelini“, kazala je Bajraktarević, te naglasila da će povorka ponosa poslati jasnu poruku da je porodica mjesto sigurnosti, sreće, prihvatanja, ljubavi, i razumijevanja.

Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora povorke, kazao je da su targetirali tri grupe ljudi, odnosno da kampanja ove godine po prvi put uključuje i roditelje LGBT osoba, koji govore o tome šta je za njih značio proces prihvatanja, odrastanje sa LGBT osobama, i na koji način su oni učili kako pružiti adekvatnu podršku.

„To je bilo važno da čuju i roditelji koji se i dalje bore s tim kako izgraditi najbolji pristup. S druge strane imamo direktno LGBT osobe koje su govorile o tome zašto porodica ne mora uvijek biti mjesto nelagode, i zašto porodično okupljanje ne mora biti mjesto neprijatne tišine, neugodnih pitanja, s kojima se LGBT osobe suočavaju dolaskom na ta okupljanja u svojoj primarnoj porodici. Treća grupa ljudi su tzv. nekonvencionalne porodice, odnosno sve što se po nemkom društvenom tretmanu može smatrati netradicionalnom porodicom, gdje imamo samohrane roditelje, posvojitelje, ljude koji žive u vanbračnim zajednicama, i slično“, kazao je Halilčević, te istakao da je ideja je okupljanje oko vrijednosti.

Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora bh. povorke ponosa, također je naglasila da je porodica mjesto podrške, empatije, solidarnosti i razumijevanja.

„Porodica za nas čini mjesto gdje izostaje nasilje, gdje ljubav pobjeđuje i biva pravilo za zdravo građenja međuljudskih odnosa prije svega, ali i porodičnog osjećaja. Upravo naš ovogodišnji slogan jeste porodično okupljanje, i kroz povorku ponosa mi želimo da poručimo da sama povorka i šetnja koju mi organizujemo jeste jedno mjesto sigurnosti i ljubavi, i podrške i empatije, a to je ono što mi želimo da preslikamo u naše društvo i naše porodice“, kazala je Huremović.

Zaključila je da u porodicama postoji mnogo podrške, ali i problema na koje se mora ukazati.

Kako su ranije kazali, autovanje porodici nikada nije jednostavan proces niti za jednu stranu. Štaviše, roditeljima je također potrebno vremena da prođu kroz vlastiti proces prihvatanja, ali isti ne bi smio u pravilu uključivati odbacivanje, uslovljavanje, kažnjavanje ili nasilje.

„Razgovori imaju potencijal da nas povežu sa nama samima, ali i da učine da jedni druge vidimo iskrenije i jasnije. U nastojanju da LGBTIQ+ osobe grade porodične odnose pune ljubavi, topline i solidarnosti sa roditeljima, braćom i sestrama, partnerima, prijateljima, kao i društvom u cjelini, pozivamo vas da sa nama kroz ovogodišnju kampanju i povorku dijelite svoje priče i iskustva, kako bismo izgradili što šire razumijevanje različitosti svih osoba, pa i porodica. Različitost je bogatstvo“, poručili su iz Organizacionog odbora povorke ponosa.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button