Novosti

Slavlje u čast proljeća: Romi danas obilježavaju Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan, jedan od svojih najznačajnijih praznika, koji simbolizira dolazak proljeća. Praznik je radosti i veselja, a ispunjen je i brojnim običajima.

Nakon đurđevdanskog uranka, jutarnjeg umivanja i kupanja započinje slavlje uz igru, pjesmu i bogatu trpezu.

Đurđevdan u narodu predstavlja granicu između zime i ljeta. Iako ga slave i drugi narodi, ipak je njegov značaj neuporedivo veći za romsku kulturu.

Najrasprostranjeniji običaji koji se vežu za ovaj praznik su pletenje vijenaca od bilja i umivanje vodom u koju su bile potopljene ljekovite biljke, te kupanje u rijeci. Običaj je da vijenci od đurđevka i maslačka stoje na vratima sve do praznika naredne godine.

Običaj je i da na taj dan najstariji član porodice ustaje u zoru, umije se napolju, uzima drenovinu i budi ostale članove laganim udaranjem kako bi bili “zdravi kao dren”.

Također, vjeruje se da će godina biti rodna ako je na Đurđevdan vedro, a pada kiša prvi ili drugi dan, ljeto će biti sušno. Pada li kiša na treći dan, ljeto će biti kišovito.

Tako je na svom Facebook profilu narodna vjerovanja prokomentarisao i naš poznati meteorolog Nedim Sladić.

Vjeruje se da ako je na Hidrlez ili Đurđevdan vedro, bit će plodna godina, a ako na ovaj praznik pada kiša, bit će suša. Također, u narodu je utemeljena i iduća izreka: ‘Bog da te sačuva vedra Božića, a oblačna Rozi-Hidra/Hidrleza, tj. Đurđevdana’. Kao za inat, Đurđevdan će biti pretežno oblačan s lokalnim pljuskovima. Za kraj, šlag na tortu – trenutne sezonske prognoze za ljeto potenciraju oboje – i vrelinu i sušu u našem regionu“, napisao je Sladić.

Srodni artikli

Back to top button