Novosti

Sjajna atmosfera u Ateljeu Figure: Romano band, romska poezija i Karankoči Koči obilježili Međunarodni dan Roma

D.M.

Povodom obilježavanja 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ uz podršku Ateljea Figure organizovala je koncert Romano banda, obogaćen čitanjem poezije. U sklopu programa prikazan je i film Karankoči Koči, koji govori o romskom vjerovanju u duhove, a u kojem nekolicina Roma priča svoja iskustva sa ovom pojavom.

Reditelj filma je vlasnik Ateljea Figure Slaviša Mašić, a scenarij potpisuje Hedina Tahirović-Sijerčić.

Romsku poeziju su čitali Hedina Tahirović-Sijerčić i aktivista, novinar i urednik portala Newipe Dalibor Tanić.

Osnivač i frontmen Romano banda, Ejub Hadžović, kazao je ranije za portal Newipe da je ovaj događaj odlična prilika za predstavljanje romske muzike koja je uvijek bila uticajna.

Ona je nasljeđe koje  treba čuvati i stvarati osjećaj kolektivnog ponosa u našim zajednicama”, kazao je Hadžović.

Inače, moto ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana Roma je “vareso aver” što na romskom jeziku znači “nešto drugačije”.

„Naša zajednička ideja je bila da osvježimo način na koji će se obilježiti najznačajniji datum koji označava početak emacipacije Roma širom svijeta. Kroz koncert, čitanje poezije i druženje, želimo pokrenuti neka nova razmišljanja o našim komšijama koji žive vijekovima zajedno sa nama“, kazao je Tanić.

Događaju su prisusvovali brojne zvanice koje su uživale u sjajnoj atmosferi, a Atelje je bio popunjen do posljednjeg mjesta.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button