Novosti

Knjiga „Ne pucaj!“ autora Jovana Divjaka predstavljena u sarajevskoj Vijećnici

Osnivač udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, humanista, pravednik, narodni čovjek, heroj, riječi su kojima su ga promotori opisivali

D.Mrkić

Knjiga od tri toma “Ne pucaj!” autora Jovana Divjaka posthumno je predstavljena u sarajevskoj Vijećnici na prvu godišnjicu Divjakove smrti. Trilogija “Ne pucaj” zapravo su Divjakovi ratni dnevnici koje je predstavilo udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, a koje je Divjak osnovao tokom rata.

Događaju su prisustvovali brojne zvanice, a među njima i bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, premijer KS Edin Forto, te brojni poštovaoci autorovog lika i djela.

Inače, knjiga nosi naziv po kratkoj naredbi koju mnogi danas pamte, a koju je Divjak povikao tokom razmjene vojnika JNA za zatočenog prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića. “Ne pucaj!”, naredio je nekoliko puta vojnicima, po izbijanju sukoba.

Kako je rečeno na promociji, sav prihod od prodaje knjige ići će u fond za stipendiranje djece i mladih širom Bosne i Hercegovine.

Divjak je preminuo u 84. godini u Sarajevu, a među brojnim priznanjima koje je dobio, tu je i najviše priznanje francuske države – Legije časti.

Velika posjećenost svjedoči da su mnogi ljudi iskreno voljeli Divjaka zbog njegove visokomoralne ličnosti.

Omiljeni komandant unutar struktura Armije RBiH tokom proteklog rata je na promociji bio tema najviše u kontekstu prvorazrednih ljudskih vrlina.

Osnivač udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, humanista, pravednik, narodni čovjek, heroj, riječi su kojima su ga promotori opisivali.

„Heroj je u očima svih nas koji su ga poznavali“, rekla je Florence Hartmann, jedna od promotorica, bivša glasnogovornica Haškog tribunala, novinarka i spisateljica, i dobitnica Šestoaprilske nagrade Sarajeva.

Slavko Šantić, također u ulozi promotora i jedan od urednika knjige, između ostalog je rekao da će čitaocu biti jasno kako je i zašto Divjak dostojanstveno prkosio nedaćama i zašto je dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja.

Foto: Fena

Promotor Valerijan Žujo kazao je da je Divjak ovom knjigom podigao sebi spomenik koji neće biti moguće srušiti. Učinio je i to vrlo inteligentno te će budućim istoričarima djelo poslužiti za istinu “o ovom našem vremenu”, rekao je Žujo.

Drugi spomenik podignut je Divjaku već za života osnivanjem udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, rečeno je na promociji, jer je i sam kao vrlo obrazovan čovjek spoznavao značaj školovanja mladih, pa je iz fondacije njegovog udruženja stipendiran veliki broj đaka i studenata.

Iz Udruženja koje je Divjak osnovao, izvršni direktor Edin Bećirović poručio je da će Divjakova zamisao ostati očuvana nastavkom misije te asocijacije.

Jedan od promotora bio je Manel Vila i Motllo, dugogodišnji službenik u Gradskom vijeću Barselone i u Vladi Katalonije, počasni građanin Sarajeva od 2015. godine.

On je novinarima rekao da je došao u Sarajevo obilježiti godišnjicu Divjakove smrti jer je tokom ratne 1992. godine bio u ratnom Sarajevu te je delegacija grada kojeg je zastupao uspostavila izvrsnu saradnju s Divjakom i Udruženjem “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”.

Foto: Fena

Jedna od promotorica bila je i Vildana Selimbegović, novinarka, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista “Oslobođenje”, a moderirala je Duška Jurišić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da iako je godina dana od kako general Divjak nije više sa nama, njegova djela i dalje žive.

„Vrijednosti za koje se zalagao, a to su domovina, istina, pravda, poštenje i humanost, ostaju nam kao vodilja u borbi koja je pred nama. I u najtežim vremenima on nam je pokazao da je najbitnije biti čovjek i šta znači borba za dostojanstvo čovjeka. General je zaslužio i više od ovog grada, od nas svih, kao društvo dužni smo mu uzvratiti“, kazao je Komšić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button