Novosti

Održan sastanak o unapređenju obrazovanja romske djece u HNK

D.M.

Predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, u saradnji s Misijom OSCE-a, ureda u Mostaru, održali su sastanak s pedagozima i psiholozima osnovnih i srednjih škola na temu provedbe Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne skrbi, jačanja institucionalnih kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija, te zapošljavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (2021 – 2024).

Na sastanku su aktuelizirane dobre prakse škola, izazovi koji se odnose na kvalitetniju podršku obrazovanja djece Roma, te kreirane naredne aktivnosti.

Sudionici sastanka istakli su da je u ovoj oblasti potrebno multisektorski djelovati kako bi planirani ciljevi iz Lokalnog akcionog plana bili ostvareni. Imajući u vidu da se jedan dio mjera i aktivnosti iz LAP-a odnosi na uključenost sadržaja o romskoj historiji i kulturi u nastavne planove i programe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Pedagoškog zavoda Mostar i Zavoda za školstvo Mostar.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button