Novosti

Pisma podrške BHRT-u uputili ‘europarlamentarci’ i Javni servis Ukrajine

BHRT-e je do sada preživio rat i brojne blokade vlade i radio pod ogromnim pritiskom. Nedavno su finansijski računi ovog emitera blokirani što direktno ugrožava plate uposlenih i dostojno funkcioniranje institucije

Saopćenje

Radio-televizija Bosne i Hercegovine dobila je pisma podrške koje su uputili ‘europarlamentaraci’ i Akcionarsko društvo „Javna radiodifuzna kompanija Ukrajine”, saopćeno je iz BHRT-a.
Tako se u pismu Europarlamentaraca ističe da je (BHRT) jedina članica Evropskog radiodifuznog prostora (EBA) iz Bosne i Hercegovine i državna javna radio i TV stanica Bosne i Hercegovine.

BHRT-e je do sada preživio rat i brojne blokade vlade i radio pod ogromnim pritiskom. Nedavno su finansijski računi ovog emitera blokirani što direktno ugrožava plate uposlenih i dostojno funkcioniranje institucije.

U pismu europarlamentaraca navodi se da je BHRT proteklih godina radio u teškim uslovima, a uposlenici su tokom pandemije smanjivali plate za 10 posto radeći profesionalno iako je dio opreme star 45 do 50 godina. Nedostatak opreme i dnevnica za zaposlene otežava pokrivanje i izvještavanje s teritorije cijele BiH.

Navedeni problemi utiču na psihičko i fizičko stanje njihovih 870 zaposlenih.
Kako su državne intuicije Bosne i Hercegovine u blokadi, opstanak BHRT-a je ugrožen nakon 76 godina rada. Nije moguće ni učešće Bosne i Hercegovine na Pjesmi Evrovizije (ESC), jer ova zemlja u posljednje vrijeme nije učestvovala na ESC-u zbog duga prema EBU, pa je njeno učešće u bliskoj budućnosti i dalje pod znakom pitanja.

Osiguravanje stabilnog finansiranja javnih servisa jedan je od 14 ključnih prioriteta koje je utvrdila Evropska komisija, a koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kako bi napredovala na putu evropskih integracija.
BHRT posljednjih godina posluje u teškim okolnostima i pod pritiscima, te stoga pozivamo Vladu Bosne i Hercegovine da pronađe sredstva kako bi osigurala pravilno, sigurno i nezavisno funkcioniranje i finansiranje BHRT-a. Zatvaranje emitera zbog nemogućnosti pronalaženja održivog finansiranja ne smije biti opcija.

Pozivamo institucije BiH da u budućnosti pronađu održiv način finansiranja BHRT-a i osiguraju odgovarajuće radno okruženje za njegove zaposlenike.
Također snažno osuđujemo izjavu Rajka Vasića koji je javno spomenuo „miniranje zgrade BHRT-a”, jer je to direktna prijetnja državnoj ustanovi, a takve otvorene pozive na terorizam treba adekvatno procesuirati, navodi se u pismo europarlamentaraca koje su potpisali:Irena Joveva, Ramona Strugariu, David Casa, Lucia Ďuriš Nicholsonova, Romeo Franz, Klemen Grošelj, Thijs Reuten, Thomas Waitz, Dietmar Koster i Tineke Strik.

Predsjednik Upravnog odbora Akcionarskog društva „Javna radiodifuzna kompanija Ukrajine” Mykola Chernotytskyi uputio je pismo podrške generalnom direktoru Radiotelevizije Bosne i Hercegovine Belminu Karamehmedoviću u kojoj uime društva izražava duboku zabrinutost i nemir zbog situacije oko BHRT-a.

Chernotytskyi u pismu navodi da je duboko uvjeren da i pored svih izazova s kojima se BHRT suočava, potpuni prekid emitovanja i zatvaranje kompanije ne može biti prihvatljivo rješenje. Javni medijski servisi su izvor dostupnih i pouzdanih informacija i čuvari su demokratije i sloboda. Sada, u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, svakodnevno vidimo koliko su ove izjave istinite i važne. A vidimo i rezultat odsustva nezavisnog emitera u zemlji: bujanje propagande, izvrtanje činjenica i podrška direktnoj agresiji na demokratske zemlje i njihov miroljubivi narod. Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina ne želi takvu budućnost za sebe i svoj narod i da je spremna sačuvati svoju imovinu, a BHRT je očigledno dio te imovine.
Ovim pismom želim izraziti podršku Vama i svim uposlenicima BHRT-a u vašim nastojanjima da odbranite svoj servis i zaštitite prava i slobode, ne samo za sebe, nego i za svakog građanina svoje zemlje, navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora Akcionarskog društva „Javna radiodifuzna kompanija Ukrajine”.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button