Novosti

Inicijativa građana “Ko će više uraditidobra” želi vratiti stari sjaj Gradu na Neretvi

Tekst: Mladenka Krilić, /FotoFENA/Mladenka Krilić

Inicijativa građana “Ko će više uraditidobra” u suradnji s Gradom Mostarom organizira veliku proljetnu sadnju cvijeća, voća i ukrasnih sadnica u Mostaru kako bi vratila nekadašnji sjaj tom gradu i ukrasila njegove ulice, kvartove i dvorišta.

Načelnica Odjela za gospodarstvo Grada Mostara Amira Trbonja zahvalila se na konferenciji za novinare, upriličenoj tim povodom, predstavnicima osnovnih i srednjih škola, fakultetima, te vjerskim zajednicama koje će saditi u svojim dvorištima cvijeće i sadnice voćaka te gradonačelniku koji je, kako kaže, dao zeleno svjetlo za ovu hvale vrijednu akciju.

Grad Mostar i nadležne službe planiraju za spomenutu akciju donirati više od 200 sadnica.

Riječ je o stotinjak sadnica maslina, po pedesetak sadnica trešanja i šipaka, tridesetak palmi te oleandara i dekorativnih grmova ali i drugog ukrasnog cvijeća i voća – kazao je viši stručni savjetnik za javne površine u mostarskoj Gradskoj upravi Bojan Spasojević. 

Po njegovim riječima, prethodno će biti odabrane lokacije na mostarskim ulicama, kvartovima/dvorištima i obrazovnim institucijama (osnovnim i srednjim školama te fakultetima), a planirani datum akcije je 31. ožujka, i to pod motom “Ko će više?#posaditisadnicavoća”.  

Da bi sadnice lijepo izgledale, u planu je istoga dana, u suradnji s komunalnim poduzećima očistiti dvorišta zgrada, škola, kvartova i drugih javnih površina.

Ovim putem pozivamo sve gospodarstvenike, institucije, vladin i nevladin sektor za podršku našoj inicijativi. Za uspješnu realizaciju akcije potrebna su nam sredstva za kupnju sadnica, prehrane za biljke i druge opreme, te osvježenje za školarce i druge volontere za vrijeme sadnje. Naš cilj je da prikupimo i posadimo preko 500 sadnica i vratimo gradu stari sjaj kakav je nekad imao –  rekao je Mostarac Adi Đukić, koji je svojim Facebook postom i pokrenuo ovu akciju.  

Svi koji žele sudjelovati u akciji mogu se javiti do 20. ožujka na email kocevise@gmail.com s prijedlozima i lokacijama za sadnju cvijeća i sadnica voća kako bi zajedno sa stručnim službama Grada i arhitektima, koji su dio akcije, isplanirali akciju sadnje.

Građani mogu navesti koje sadnice bi željeli posaditi u svoja dvorišta ili prikladan prostor oko svoje ulice, a  moći će ih preuzeti dan prije sadnje – objasnio je Đukić.

 Po njegovim riječima, jedini uvjet je da građani preuzmu odgovornost za održavanje sadnica koje posade, kako bi akcija bila dugoročno održiva.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button