Ljudi

Život nije buket cvijeća jedan dan u godini

Feminizam koji slavimo 8. marta treba da živimo svaki dan, a ne samo ovaj dan. Drage žene, ne dajte da vam cvijećem i čokoladom zamažu oči. Budite one hrabre i borbene žene

D. Ahmetović

I ove godine, žene širom svijeta obilježavaju 8. mart. Slave ga kao Dan žena. Sve je počelo u New Yorku 1857. godine demonstracijama tekstilnih radnica zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća.

Osmi mart je prvi put službeno obilježen 52 godine kasnije na demonstracijama tekstilnih radnica, 28.2.1909. godine, a demonstracije su se održavale redovno, svih tih godina.

Danas, žene širom svijeta ovaj dan dočekuju sa različitim emocijama. Neke su sretne što barem na ovaj dan mogu biti uvažene, prihvaćene, pa i ravnopravne. Sa druge strane postoje žene koje ovaj dan apsolutno ne dožuvljavaju, nemaju šta da slave, jer se od davne 1857. godine ništa nije značajno promijenilo po pitanju statusa žene u društvu.

Niza Ramić

Kada govorimo o Romkinjama koje svakako imaju ugrožen status u društvu i to po više osnova. One su i žene i Romkinje. Njihova mišljenja o današnjem danu su podijeljena.

Niza Ramić, supruga i majka iz Jajca se raduje ovom danu, jer je taj dan podsjeća na to da i žene imaju neka prava.

“Za mene je ovaj dan poseban, zbog toga što je jednom u godini i samo je naš dan. Mene taj dan podsjeća na to da i mi žene imamo neko pravo  na osnovu prošlog vremena”, kaže Niza Ramić.

Mlada studentica, Medina Spahić iz Visokog mišljenja je da žene trebaju biti cijenjene i poštovane svaki dan, a ne samo ovaj dan.

“Moje mišljenje je da svaka djevojčica, djevojka, žena, majka treba svaki dan da bude poštovana i cijenjena, a ne samo povodom ovog praznika, jer žene imaju značajnu ulogu u životu svakog pojedinca”, ističe Medina Spahić.

Medina Spahić

Osmi mart je simbol za žensku borbu za ravnopravnost, danas odajemo poštovanje svim ženama koje su svojom borbom omogućile bolju poziciju za sve nas, ali i ukazujemo na nepravdu, nejednakost i ograničenja kojima su žene još uvijek izložene. 

Hedina Tahirović Sijerčić, doktorica filoloških nauka, književnica i prevoditeljica kaže da ne obilježava ovaj dan, jer tačno zna gdje je ženi mjesto, podređeno mjesto svugdje.

“Ne obilježavam ovaj dan nikako, osim radno, u poslu uvijek i u stvaranju novih djela. Zašto uljepšavati nešto problematično i bez perspektive”, kaže Hedina Tahirović Sijerčić

Hedina Tahirović-Sijerčić

Osmi mart se slavi i dalje, jer žene još nisu izborile ravnopravnost, a uz teške poslove tu je i rađanje i odgajanje djece koja su budućnost svijeta. IStovremeno, sve je češća pojava da upravo trudnice dobijaju otkaz i budu proglašene tehnološkim viškom.

Feminizam koji slavimo 8. marta treba da živimo svaki dan, a ne samo ovaj dan. Drage žene, ne dajte da vam cvijećem i čokoladom zamažu oči. Budite one hrabre i borbene žene, kao one žene iz 1857. godine, jer život nije buket cvijeća jedan dan u godini.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button