Novosti

Predata inicijativa za rješavanje stambenog pitanja Roma u ulici Sakiba Nišića u Sarajevu

D.M.

Na 13. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Novo Sarajevo, održanoj prije nekoliko dana, vijećnica Elvedina Vugić podnijela je inicijativu za rješenje stambenog pitanja Roma u ulici Sakiba Nišića.

Vugić u obrazloženju navodi da su uslovi u kojima živi nekoliko porodica romske nacionalnosti, u barakama u ulici Sakiba Nišića, neprimjereni i da predstavljaju narušavanje osnovnih ljudskih prava.

“Predlažem da Komisija za stambena pitanja, ustanovi imovinsko-pravni status baraka, izvrši obilazak i porazgovara sa članovima ovih porodica. Zatim, ukoliko se ustanovi spremnost od strane romskih porodica, donese odluka za dodjelu opštinskih stanova za smještaj ovih par porodica. Nakon toga, potrebno je očistiti prostor od ruševnih objekata i svega što se nalazi oko tih baraka koje, inače, predstavlja problem u ovom dijelu naše Opštine. Na ovaj način bismo, kao lokalna zajednica, učinili veliki pomak u odnosu prema manjinskim zajednicama, poštovanju ljudskih prava i pokazali spremnost da probleme rješavamo, a ne odlažemo njihovo rješavanje, iz mandata u mandate”, navela je vijećnica.

Kako je za portal Newipe pojasnila, inicijativu je predala na zadnjoj sjednici, tako da je tek “ušla u proceduru”.

“U narednom periodu će Službe, načelnik i Komisija razmatrati, i kada mi oni zvanično odgovore nakon tog razmatranja, imat ću više informacija”, kazala nam je Vugić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button