EU RomaNovosti

Ukrajinski Romi na braniku otadžbine, rame uz rame sa sunarodnicima

D.M.

I Romi su među ukrajinskim vojnicima koji se bore protiv ruskih okupatora, kazao je Viktor Chovka, reporter iz ukrajinskog Uzhgoroda, koji je tu činjenicu potvrdio švedskom radiju Romano. Chovka je rekao da se i sam sada vraća iz Engleske kako bi se pridružio svojoj porodici u Ukrajini.

„Mnogi Romi se boje, žele otići jer imaju porodice u Slovačkoj, Češkoj, Engleskoj. Romi imaju porodice po cijelom svijetu“, kazao je Chovka u intervjuu, te dodao da mnogi Romi u ukrajinskoj vojsci sada ne mogu otići.

Istakao je da u Ukrajini ima mnogo romskih vojnika.

„Mnogi Romi koji su postali vojnici davno su potpisali ugovore s ukrajinskom vojskom i ne mogu otići jer im niko neće dopustiti da pređu granicu, moraju se boriti u ovom ratu. Ima i mnogo Roma koji žele ići u rat, jer ovo je mjesto u kojem smo rođeni – u Ukrajini“, rekao je Chovka.

Romski aktivista iz Ukrajine, Myroslav Horvat, rekao je za Radio Romano da su Romi u šoku, te da je stanje veoma stresno jer je situacija komplikovana, čak i kad se ide u kupovinu.

Dodao je da je većina Roma zabrinuta jer ne znaju kako će živjeti, jer su ostali bez posla kad je počeo rat.

Horvat na svom Facebook profilu postavio fotografiju romskih vojnika u ukrajinskoj vojsci, s ukrajinskom zastavom.

Još jedan romski aktivista, Julian Kondur, kazao je da svi sve čine da ostanu sigurni, da budu sa svojim porodicama i da budu spremni braniti svoje domove.

„Oslanjamo se na našu vojsku i branit ćemo svoju zemlju“, rekao je Kondur.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naredio je opću mobilizaciju u četvrtak nešto prije ponoći.

Dok god je na snazi vanredno stanje, muškarci od 18 do 60 godina ne smiju napustiti Ukrajinu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button