Novosti

Uspešne žene kroz lična iskustva predstavljaju projekat “Ja sam Malala – Obrazovanje je moć”

Projekat nosi naziv po Malali Jusufzai, pakistanskoj učenici i aktivistkinji. Ona je 2014. godine, sa samo 17 godina, dobila je Nobelovu nagradu za mir i postala najmlađa osoba u istoriji koja je dobila ovu nagradu

Piše: Milica Milojević-Kostić

Važnost hrabrih i uspešnih žena iz romske zajednice, kako izgleda njihov put i koji način biraju da pokažu dobar primer ostalima, neki su primera koje učenici u Srbiji mogu da čuju kroz projekat “Ja sam Malala – Obrazovanje je moć”.

Kroz projekat je planirano da u određenim školama četiri znamenite žene održe predavanja, a prva je o svom iskustvu učenicima u Nišu i Zaječaru i Bujanovcu govorila diplomirana pravnica Marina Simenović. Ova predavanja organizovao je Dečiji centar.

Tokom prošle godine,  od 7. do 10. oktobra, “Dečiji Centar” je realizovao i interkulturalno studijsko putovanje u Sarajevo, u kome su devojke iz Zaječara i Bujanovca, koje učestvuju u projektu “Ja sam Malala” posetile organizaciju ‘Bravo’, sa ciljem uspostavljanja dalje saradnje.

Devojke su takodje imale prilike da posete Muzej ratnog detinjstva, Jevrejsko groblje, vjerske objekte, Gradsku Vjećnicu, i upoznaju se sa istorijom koja se ne može naći u udžbenicima. Ovo putovanje je takođe podržano od strane EIŽ Omiš.

Na mene je najveći utisak ostavila poseta Muzeju ratnog detinjstva i istinite priče dece čije se uspomene iz rata tu nalaze… ponašanje ljudi u Sarajevu, njihova dobrota i organizovanost potpuno su me osvojili. Toplo su nas ugostili. Zahvaljujući ovom studijskom putovanju, imala sam priliku da naučim kako da pozdravljam svoje drugarice iz Bujanovca na albanskom, kao i da ih pitam kako su– istakla je jedna od učesnica.

Od početka projekta, do sada su obuhvatili šest škola. Doktorka Aferdita Mustafa iz Bujanovca bila je gošća ,,Dečijeg centra” ali i dve srednje škole. Učenici Gimnazije i Medicinske škole imali su priliku da čuju priču žene koja je iz mešovite i jako konzevrativne sredine uspela u životu i ispunila svoj cilj.

Kako je Aferdita istakla,  kroz život su je uvek “gurali” volja i podrška. Podršku je najpre imala od svojih roditelja iako joj je majka bila žena koja se nije školovala i bila je nepismena, a kasnije je razumevanje dobila i od svog sušruga, kome je neizmerno zahvalna.

Učesnicima projekta govorila je o rodnom mestu, multikuluralnoj opštini Bujanovac gde su zastupljene drugačije vere i drugačija razmisljanja.

Mlada osoba treba da se školuje i država mora biti malo ažurnija u stimulisanju mladih iz siromašnih sredina ali i onih koji jednostavno zaslužuju svojim radom neku vrstu stipendije – navela je doktorka.

Podsetimo, projekat predviđa da tokom 16 meseci, 24 učesnica iz Niša, Bujanovca i Zaječara  budu osnažene i edukovane da kroz razvoj interpersonalnih i digitalnih veština, promovišu vrednosti obrazovanja u školama, kroz medije i društvene mreže.

Projekat nosi naziv po Malali Jusufzai, pakistanskoj učenici i aktivistkinji. Ona je 2014. godine, sa samo 17 godina, dobila je Nobelovu nagradu za mir i postala najmlađa osoba u istoriji koja je dobila ovu nagradu za bilo koju oblast.

Poreklom je iz grada Mingaore koji se nalazi na severozapadu Pakistana. Poznata je kao borac za pravo na obrazovanje i prava žena, posebno u dolini Svat, gde su Talibani zabranili devojčicama da pohađaju školu.

Tokom 2009. godine, kada joj je bilo manje od 12 godina, pisala je blog pod pseudonimom za Bi-Bi-Si. U tom blogu je opisivala svoj život pod talibanskom vlašću, njihovu borbu za prevlast nad dolinom Svat i iznosila je svoje stavove o obrazovanju.

Nakon toga Njujork tajms je snimio dokumentarac o njoj. Pre 10 godina preživela je i attentat, kada je napadač ušao u školski autobus i i ispalio joj dva hica u glavu i vrat.

Gostovanja ovih žena imaju za cilj da promovišu obrazovanje kao izuzetno važno za devojčice koje nemaju iste startne pozicije za školovanje i lični razvoj. Projekat je podržan od strane Ekumenske inicijative žena iz Omiša – navode organizatori u saopštenju.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button