NovostiPozivi

Inicijativa RCC-a za odabir žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana

RCC će odabrati šest žena kojima će biti uručeno priznanje Žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana u šest kategorija, i to: žena ekološka preduzetnica, kreativna žena preduzetnica, žena preduzetnica u turizmu i ugostiteljstvu, Romkinja žena preduzetnica, žena startup preduzetnica i mlada žena preduzetnica

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) pokrenulo je incijativu za odabir žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana, saopćilo je to vijeće.

RCC se nada da izbor postati tradicionalan i naglašava da se na taj način odaje priznaje ženama koje su osnovale i razvile sopstveni posao i doprinijele novim i održivim radnim mjestima za druge žene i muškarce u regionu.

– Doprinos žena preduzetnica je ključan za napredak zapadnog Balkana. Njihov naporan rad, inovativan način razmišljanja i nepokolebljiva predanost predstavljaju istinski doprinos rastu naših ekonomija i procvatu naših društava. Namjera nam je da ovom inicijativom odamo skromno priznanje ovim hrabrim i snažnim ženama koje su se usudile boriti protiv stereotipa i donijeti promjene – navedeno je u saopćenju.

Nominacije su otvorene do 4. marta 2022. godine. Svako može nominovati ženu koja je stanovnica i ima biznis u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. RCC će odabrati šest žena kojima će biti uručeno priznanje Žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana u šest kategorija, i to: žena ekološka preduzetnica, kreativna žena preduzetnica, žena preduzetnica u turizmu i ugostiteljstvu, Romkinja žena preduzetnica, žena startup preduzetnica i mlada žena preduzetnica. 

Žiri formiran posebno za ovu priliku odabrat će pobjednice koje će biti predstavljene i kojima će biti uručeno priznanje na regionalnoj konferenciji za žene preduzetnice na zapadnom Balkanu 11. marta 2022. godine u Tirani, Albanija, na kojoj će se okupiti žene preduzetnice iz cijelog regiona, uključujući donosioce odluka, predstavnike akademske zajednice i međunarodnih organizacija.

Pobjednice će imati priliku da na konferenciji predstave njihov biznis. 

Šest žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana za 2021. godinu dobit će podršku u vidu mentorstva u trajanju od 20 dana tokom perioda od pet mjeseci, članstvo u Regionalnom centru žena preduzetnica, promociju putem kanala komunikacije RCC-a i poziv na različite skupove koje RCC organizuje a na kojima će moći predstaviti svoje uspješne priče. 

Znate li baš jednu ovakvu ženu? Nominujte je! Pozivamo sve da učestvuju i nominuju ženu preduzetnicu godine sa zapadnog Balkana i tako našoj regionalnoj zajednici daju uzore žena preduzetnica, kojih znamo da imamo mnogo – naveo je RCC u saopćenju.

Inicijativa je organizovana u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024. i programa Vijeća za regionalnu saradnju za ekonomsko osnaživanje žena. Projekat sufinansira Evropska unija. 

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button