Novosti

Romi u Slovačkoj dobili veliku pravnu bitku: Presuda protiv rušenja domova i raseljavanja

Grad Košice je 30. oktobra 2012. godine prisilno deložirao 156 osoba, uključujući 63 djece, iz njihovih domova u ovom mjestu gdje su živjeli u neformalnom smještaju gotovo desetljeće. Deložacija je izvršena bez sudskog naloga ili odluke upravne vlasti

Piše: D.M.

Okružni sud Košice II u Slovačkoj presudio je u korist 9 pripadnika romske zajednice koji su 2012. godine nasilno deložirani iz svojih domova pod izgovorom da gradske vlasti odvoze otpad.

Stanovnicima nije ponuđen alternativni smještaj nakon što su im kuće srušene, pa su kao rezultat toga postali beskućnici. Neki od njih su autobusima prebačeni u različite dijelove zemlje. Sud je u prvostepenoj presudi utvrdio da je Grad Košice povrijedio ljudsko dostojanstvo i pravo na privatnost ovih ljudi te počinio nezakonitu diskriminaciju na temelju njihove nacionalne pripadnosti.

Advokat Martin Mendel i saradnik Richard Marcinčin iz advokatske kancelarije Dentons zastupali su raseljene porodice na pro bono osnovi, radeći u saradnji s Evropskim centrom za prava Roma (ERRC) koji je djelovao kao treća strana u postupku.

Grad Košice je 30. oktobra 2012. godine prisilno deložirao 156 osoba, uključujući 63 djece, iz njihovih domova u ovom mjestu gdje su živjeli u neformalnom smještaju gotovo desetljeće. Deložacija je izvršena bez sudskog naloga ili odluke upravne vlasti, a Romi nisu prethodno pismeno bili obaviješteni. Lokalna policija izvršila je deložaciju, naredivši stanovnicima da napuste to područje učinivši ih beskućnicima. Njihove domove su srušili bageri, a Romi su autobusima poslani u druge dijelove zemlje gdje su navodno bili registrovani. Predstavnici grada Košice opisali su deložaciju samo kao uklanjanje ilegalnog odlagališta smeća na kojem su “neprilagodljivi ljudi” izgradili svoje kuće. Javni pravobranilac je 2013. godine utvrdio da je općina Košice prekršila prava deložiranih.

“Iako je ovo tek prvostepena odluka, to je velika pobjeda za ljude koji su vodili pravnu bitku više od 7 godina. Presuda je također važna za budućnost jer šalje poruku svim vlastima koje nastoje protivzakonito deložirati Rome iz njihovih domova. Također stvara novu sudsku praksu o prisilnim deložacijama i Zakonu o zabrani diskriminacije. Vjerujem da je ovo prva presuda koja je utvrdila maltretiranje u Slovačkoj prema ovom zakonu”, rekao je Michal Zalešak, ERRC-ov pravni savjetnik i advokat koji radi na slučaju.

Richard Marcincin iz Dentonsa je kazao da je ovo vrlo važna odluka u Slovačkoj koja može pomoći u sprječavanju vlasti da poduzimaju takve samovoljne radnje bez ikakve pravne osnove prema ljudima u sličnim situacijama.

“Očekujemo da će se Grad Košice žaliti na ovu odluku, ali spremni smo i dalje braniti prava naših klijenata sve dok se ovaj slučaj ne okonča”, kazao je.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button