EU RomaNovosti

Na izborima u Portugalu drastičan rast anti-romske desnice

Romi, koji su u Portugal stigli krajem 15. i početkom 16. vijeka, su od samog dolaska bili diskriminisani i marginalizirani. Tako je bilo sve do uvođenja liberalnog Ustava 1822. godine kada im je priznat status portugalskih državljana

Socijalistička partija Portugala osvojila je na prijevremenim izborima održanim u nedjelju apsolutnu većinu, čime je novi mandat dobio premijer Antonio Costa.

Rezultat izbora 30. januara dodatno ojačan visokom stopom izlaznosti uprkos pandemiji izazvao je iznenađenje nakon što su ankete ukazivale da socijalisti gube na popularnosti.

Izbori su raspisani u novembru nakon što su se poslanici stranaka lijevog centra udružili sa članovima desnog centra kako bi odbili nacrt budžeta manjinske administracije.

Krajnje desničarska Chega se pojavila se kao treća najveća parlamentarna snaga koja je napravila veliki skok sa samo jednog mjesta u prethodnom sazivu na najmanje 11.

Chega je inače usmjerena protiv romske populacije u ovoj zemlji, a optuživala ih je za zloupotrebu socijalnih naknada i kriminal.

Romi, koji su u Portugal stigli krajem 15. i početkom 16. vijeka, su od samog dolaska bili diskriminisani i marginalizirani. Tako je bilo sve do uvođenja liberalnog Ustava 1822. godine kada im je priznat status portugalskih državljana.

Mnogi Romi izrazili su zabrinutost zbog utjecaja koji će jačanje ove stranke imati na njihove živote.

Jose Fernandes, vlasnik restorana i vođa grupe koja predstavlja otprilike 4 hiljade Roma u gradu Louresu, rekao je da je ova stranka u prvi plan stavila “skriveni rasizam” koji je oduvijek postojao u Portugalu.

“Bojim se za budućnost. Bojim se huškanja, mržnje, odmazde prema našoj djeci u školama”, rekao je Fernandes.

Inače, Chegin lider Andre Ventura, optuživao je Rome da su “ovisni” o socijalnim beneficijama i da sebe smatraju “iznad zakona”, te da su nesposobni da rade i zarade.

Stranka je nedavno izazvala kontroverze s prijedlogom da se izradi “poseban plan zatvaranja za romske zajednice tokom pandemije Covid-19”.

“Romska zajednica ima hronični problem ovisnosti o beneficijama, delikvenciji i nasilju”, izjavio je Ventura.

Također, jedna od njegovih izjava je da ne bi volio da mu se kćerka uda za Roma.

Maria Cardoso, Romkinja koja živi u siromašnom kvartu u Louresu i čija šesteročlana porodica preživljava od mjesečnih naknada, kazala je medijima da je Ventura rasist, te da ne bi trebao diskriminirati Rome.

“Romi se žele integrisati, ali oni koji nam mogu dati posao ne daju nam tu mogućnosti”, kazala je Cardoso.

Ovu ženu nedavno su odbili zaposliti kao kućnu pomoćnicu a također je dobila otkaz samo dan nakon što je dobila posao čistačice, jer su poslodavci saznali da je Romkinja.

Podsjetimo, procjenjuje se da u Evropi živi oko 10 miliona Roma, a mnogi su suočeni sa socijalnom isključenošću i ekstremnim siromaštvom.

U Portugalu koji ima oko 10 miliona ljudi, ima 30 hiljada Roma, prema studiji Visokog komesara za migracije iz 2014. na temelju procjena lokalnih vlasti.

Ova brojka uključuje samo Rome koji su “vidljivi”, što znači one u kampovima ili socijalnim stanovima, rekla je sociologinja Olga Magano, jedna od autora studije, te dodala da u Portugalu vlada veliki animozitet prema Romima.

(D.M./Newipe)

Srodni artikli

Back to top button